TRT'yi dolandıran kişi Başbakanlığa Müşavir mi yapıldı?

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan'ın fotoğrafçısı Beşir Coşkun'un TRT'yi dolandırmaktan mahkûm olduğu ortaya çıktı. Coşkun'un AKP'deki kadrosu mahkûmiyete rağmen geçen yıl Başbakanlığa alınmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezilerde yanından ayırmadığı fotoğrafçısı Beşir Coşkun'un, TRT'yi sahte evraklarla dolandırmak ve belgede sahtecilik suçlarından mahkûm olduğu, ancak hakkındaki bu mhkeme kararına rağmen, AKP'deki kadrosunun Başbakanlığa alındığı öğrenildi. Coşkun'un karar düzeltme talebinin sonucunun beklendiği belirtildi.

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan'ın yayımladığı belgelere göre, Ankara Başsavcılığı, dönemin TRT Ankara Televizyon Müdürü Gürkan Elçi'nin şikâyeti üzerine, 34 kişi hakkında, TRT'yi sahte belgelerle dolandırdıkları gerekçesiyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Beşir Coşkun ve üç sanığın tutuklandığı davada, 4 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezaları istendi. İddianamede, TRT'nin, gerçek olmayan Türk sanat müziği ses sanatçıları adına düzenlenen 38 adet sahte istisna sözleşmesiyle 4 bin 177 YTL dolandırıldığı, bu nedenle 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'sahte belge düzenlemek' suçlarının işlendiği kaydedildi.

Üç ay tutuklu kaldı
Mahkeme, Coşkun'un üç ayını tutuklu geçirdiği yargılamayı 16 Temmuz 2004'te karara bağladı. Coşkun ve üç sanık, TRT GAP TV Müdürlüğü'nde görev yaptıkları sırada özel vekâletnameler düzenlemek suretiyle kurum yetkililerinin imzalarını taklit ederek 'resmi belgede sahtecilik' ve 'fikir birliği içinde TRT'yi nitelikli şekilde dolandırmak'tan suçlu bulundu. Beşir Coşkun, Ümit Karayer ve Ufuk Emin Atasoy'u 4'er yıl 2'şer ay 16'şar gün ağır hapis ve 17 bin 507'şer YTL ağır para cezasına çarptırdı.

Atakul'a ise 1 yıl 1 ay 18 gün ağır hapis ve 8 bin 753 YTL ağır para cezası verildi.

Yargıtay onadı
Kararın ardından dosyayı inceleyen Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 9 Mart 2005'te, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Coşkun, Atasoy ve Karayer ile Atakul hakkında verdiği mahkûmiyet kararlarını onarken, Elif Özçelik (Çarıkcı) ve Yeşim Sümer adlı sanıklar hakkında verilen beraatlerin bozulmasına hükmetti. Coşkun'un bir süre AKP'de SSK'lı olarak çalıştığı, yerel mahkemenin kararının çıktığı tarihlerde, 2004'te Başbakanlık'ta işe alındığı öğrenildi.

Coşkun, üçlü kararname gerektirmeyen Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosuna alındığı, istisnai kadro olduğu için Başbakan'ın olurunun yeterli olduğu belirtildi. Coşkun'un yerel mahkemenin kararının ardından Yargıtay sürecini gerekçe göstererek işine devam ettirildiği, şimdi de son aşama olan 'karar düzeltme'nin sonucunun bekleneceği ifade edildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber