Danıştay: Harcını yatırmayan öğrencinin kaydı silinemez

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESKİŞEHİR'DE Anadolu Üniversitesi'nde okuyan bir gencin açtığı dava, binlerce öğrenciyi atılmaktan kurtardı. ?Müjde' niteleğindeki karar, Danıştay 8. Daire'den geldi. BUNA göre, derslerine devam etmek isteyen öğrenci, zamanında yatıramadığı katkı payını gecikme faiziyle ödeyecek. Üniversiteler de kayıt yenileyecek.

DANIŞTAY'DAN, harcını yatırmakta geç kalan öğrencilere müjde niteliğinde bir karar çıktı. Buna göre üniversiteler, yatırmakta geç kaldığı veya yatıramadığı harcın gecikme faizini ödeyen öğrencinin kaydını yapmakla yükümlü olacak.

Danıştay kararında, harçlarını yatırmayan öğrencilerin üniversiteyle ilişiğinin kesilemeyeceği belirtildi. Karar, Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nde okuyan bir öğrencinin davası üzerine alındı.

Üniversite ısrarlı

2002-2003 eğitim-öğretim yılının 2'nci döneminde öğrenci katkı payını (harç) yatırmayan öğrencinin ilişiği, üniversite yönetiminin aldığı kararla kesildi. Öğrenci bu karara itiraz etmesine karşın yine olumsuz cevap aldı. Bunun üzerine davasını yargının gündemine taşıyan öğrenci, kararın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Öğrencinin başvurusunu haklı bulan Bölge İdare Mahkemesi, üniversite yönetiminin aldığı kararı iptal etti.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi yönetimi ise Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Kanunu'na göre harcını yatırmayan öğrencilerin ilişiğinin kesilmesi gerektiğini belirterek, Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararı, temyiz için Danıştay gündemine taşıdı.

Davaya bakan Danıştay 8'inci Dairesi, YÖK Yasası'nda katkı payını yatırmayan öğrencilerin kayıtlarının yenilenmeyeceğinin düzenlenmiş olmasına rağmen, ilişiklerinin kesileceğine yönelik bir hüküm bulunmadığını kaydetti.

Faizini de ödeyecek

Danıştay Savcısı Cem Erbük'ün üniversitenin temyiz başvurusunun yerinde olmadığını ve yerel mahkemenin kararının onanması gerektiği yönünde görüş bildirmesini de dikkate alan Daire, harcını yatırmadığından kayıt yenileyemeyen öğrencilerin atılamayacağına hükmetti.

Danıştay'ın kararına göre, harcını zamanında yatırmayan öğrenci okuldan atılmayacak, ancak okuluna devam edebilmek için üniversite yönetiminin belirleyeceği makul gecikme faizi oranlarını ödemek zorunda olacak. Harcı ve faizini ödeyen öğrenci kayıtlarını yenilemiş olabilecek.

Danıştay'ın kararına göre öğrenci, kayıt yenileyemediği dönemi de okumak zorunda kalacak ve okulunu yarım dönem daha uzatmış olacak.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber