Astsubaylara işkence davalarının dosyaları birleştirildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2011 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Astsubayların askeri savcı talimatıyla gözaltına alındıktan sonra işkence ve hipnozla ifadelerini aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan'ın yargılandığı davaların dosyaları birleştirildi. Her iki sanığın, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilecek.

Yargıtay'ın bozma ilamından sonra 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında sanık Gürol Doğan, mahkeme heyetini 'sahtekârlıkla' suçladı. Bunun üzerine savcı ve mahkeme başkanı, Gürol Doğan hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na hakaretten dolayı suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Astsubayların ifadelerini hipnozlu işkenceyle aldığı iddiasıyla Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve ceza alan hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan'ın dosyası Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından usule ilişkin olarak bozuldu. Yargıtay, bozma ilamında, aynı olayla ilgili olarak Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde işkence suçundan yargılanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok'un dosyası ile Gürol Doğan'ın dosyasının birleştirilmesini, yargılamanın bu şekilde yapılmasını istedi. Yargıtay kararı sonrasında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden duruşma yaptı. Duruşmaya sanık Gürol Doğan, mağdur astsubaylardan Ali Balta ve avukatları Oğuz Polat katıldı. Gürol Doğan'ın avukatı Murat Savul ise duruşmaya katılmadı.

Yargıtay'ın bozma ilamına karşı Ali Balta ve avukat Oğuz Polat, dosyaların birleştirilmemesini, verilen cezanın geçerli olmasını isteyerek sanık hakkındaki şikayetlerinin devam ettiğini söyledi.

Sanık Gürol Doğan ise yargılamada adaletsizlik yapıldığını ve mahkeme kararını kabul etmediğini belirterek, tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma ilamını dikkate alarak, Ahmet Zeki Üçok ile Gürol Doğan'ın yargılandıkları dosyaların birleştirilmesi için Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden muvafakat verilmesine karar verdi.

Mağdur astsubayların avukatlarının müracaatı üzerine Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ve Yargıtay'ın bozma ilamını dikkate alarak, mahkemelerinde yargılanan Ahmet Zeki Üçok'un dosyasını, Gürol Doğan'ın yargılandığı dosya ile birleştirilmek üzere 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Bundan sonra işkence suçundan yargılanan Ahmet Zeki Üçok, hipnozla işkence yaptığı iddiasıyla hapis cezası alan Gürol Doğan ile birlikte Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilecek.

GÜROL DOĞAN MAHKEMEYE HAKARET ETTİ

2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada yazılı savunma veren Gürol Doğan, söz alarak yazılı savunmasını okudu. Doğan, yapılan yargılamanın adil olmadığını ifade ederek, mahkemeye heyetini sahtekârlıkla suçladı. Mahkeme heyeti, sanıkla ilgili kararı önceki mahkeme heyetinin verdiğini ve mahkeme heyetine hakarette bulunduğu yönünde Doğan'ın uyardı. Doğan, bu düşüncesini paylaştığını ve suç olmayacağını beyan etti. Savcı, dava ile ilgili savunmasını yaptığı sırada, Gürol Doğan'ın mahkeme heyetine hakaret ettiği için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Bunun üzerine, Gürol Doğan, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, mahkemeye heyetine sahtekâr demek istemediğini, sahte evraklar ve delillerle ceza aldığını iddia etti. Mahkeme heyeti ise, duruşma sonunda aldığı kararlar arasında emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında, önceki mahkeme heyetine hakaret ettiği için savcılığa suç duyurusunda bulunulması talep etti.

DOĞAN VE ÜÇOK HAKKINDA İŞKENCE YAPMAKTAN DAVA AÇILMIŞTI

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda görevli oldukları dönemde resmi belgede tahrifat yaptıkları gerekçesiyle astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, askeri savcının talimatıyla gözaltına alınmıştı.

Suçlama ile ilgili soruşturmayı takip eden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok'un talimatıyla astsubayların sorgulanmasına hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan, İzmir'den çağrılarak sorguya girmesi sağlanmıştı.

Astsubayların ifadeleri alınırken, Gürol Doğan'ın hipnoz yaptığı ve bu sırada işkence yapıldığı iddiasıyla Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Suç duyurusunun ardından Gürol Doğan hakkında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hipnoz ve işkence yapmaktan dava açılmıştı.

Mahkeme heyeti bu suçlamalardan dolayı Gürol Doğan'ı, toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Temyiz başvurularının ardından Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde incelenen dosya, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bozma ilamıyla geri gönderildi. Yargıtay, aynı olayla ilgili olarak işkence suçlamasıyla Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok'un dosyasıyla Gürol Doğan'ın dosyasının birleştirilmesi istedi. Temyiz başvurusunda bulunan sanığın da dosyaların birleştirilmesi yönünde talebi olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber