Yargıda kadın hakim oranında büyük düşüş

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Ekim 2011 20:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, son günlerdeki kadına şiddet olaylarına ilişkin tepki gösterdi. Feyzioğlu, yargıda da yüksek yargı hakimi kadınların oranının yüzde 45'ten yüzde 3'e düştüğünü söyledi.

Ege Koop tarafından 25'inci Onur Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı 'Demokrasi' konulu söyleşi Atatürk Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Söyleşiye, İzmir'e övgüler yağdırarak başlayan Metin Feyzioğlu'nun toplantı başında boş bir sandalyeyi göstererek, "Söyleşinin sonunda bu sandalyeyi bana hatırlatır mısınız?" demesi ve programın sonunda "Sandalye sadece merak yaratmak için oraya kondu. Toplantı sonuna kadar herkesin salonda kalması için böyle bir yöntem seçtim" diye espri yapması kahkahalara neden oldu.

Konuşmasına güncel bir tartışma konusuyla başlayan Feyzioğlu, Şefika E.'nin eşi tarafından bıçaklanmış fotoğrafının bir gazetede yer aldığını hatırlatarak, "Bir kadın insanca, eziyet görmeden, dayak yemeden yaşamak istedi ve sırtından bıçaklandı. 33 kere bıçaklandıktan sonra son bıçağı sırtından yedi. Ne biçim sevda bu? Benim bildiğim sevgi öldürmez, yaşatır. İşte size Türkiye'nin fotoğrafı. Neden, nasıl olur, diye soruyorsunuz. Bir fotoğraf daha size. Büyük bir ilimizde, büyük bir salon. Tıklım tıklım dolu. Hakim, savcı, vali, kaymakam, emniyet müdürü var. O salonda sayabildiğim kadın sayısı sadece 5. En az sırtından bıçaklanmış, yatmakta olan kadının verdiği hüzün kadar hüzünlü bir manzara" değerlendirmesini yaptı.

YÜKSEK YARGIDA KADIN AZALDI

Bu konudaki eleştirilerine devam eden Feyzioğlu, "Yetmez ama evet, derken pek de anlamadan gidip oy verdiğimiz meşhur paketin geçmesinden sonra oluşan HSYK ve onun sonrasında oluşturulan yeni Danıştay ve Yargıtay, demokrasinin ilerisine geçmeden önce Yargıtay ve Danıştay'da kadın yüksek hakim oranı yüzde 45 idi. Bugün yüzde 3. Yetti mi? Bana çoktan yetti. Kadından korkan ve korktuğu için yönetim kadrolarına asla getirmeyen bir demokrasi olabilir mi? Bu paketin içinde yok yoktu. Kadınlara pozitif ayrımcılık. Öldürmesinler yeter, dövmesinler yeter ya da mülakatlarda elemesinler yeter. Hakkını versinler yeter. Ancak o kadın bir gün hak ettiğini alacak" dedi.

Metin Feyzioğlu, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin ise şunları söyledi:

"İkinci 12 Eylül'de yapılmak istenen zaten yapıldığına göre bugünkü anayasa değişikliği isteklerinde ne vardır? Bunu merak ediyorum. Ne eksik kaldı, hangi plan henüz tamamlanmadı? Bunu soruyorum. Dörtte üçü 12 Eylül 1982'den itibaren zaten değişmiş bir Anayasa'da sivil anayasa söylemi aslında neyi kastediyor? Hangi kurumlar bu sivil anayasa hedefine engeldi de, nasıl kaldırıldı?"

''HANGİ TÜNEL YAPILIRSA YAPILSIN...''

Bu soruların yanıtını İzmirlilerin de merak ettiğini söyleyen Feyzioğlu, "İzmir'e hangi tünel yapılırsa yapılsın, hangi hızlı tren yapılırsa yapılsın İzmir bunu bilmek zorunda. İzmir bu sorunun cevabını merak etmeyi bırakırsa bana 'Umudun var mı?' diye soranlara 'Kalmadı' diyeceğim" ifadelerini kullandı.

''BU MİLLET REKLAMLARA OY VERDİ''

Konuşmasında, "Bu millet televizyondaki reklamlara oy verdi. Ve demokrasi reklamlara oy vermek değildir" ifadesine de yer veren Feyzioğlu, referandum sonrasında atılan adımların da çoğu kesimi tatmin etmediğine işaret etti. Hükümetin dış politikasını da eleştiren Feyzioğlu, "Açılım başlattık, yurtta savaş, cihanda savaş. Ordumuzun komuta kadrosunun yüzde 25'inin şu anda zindanda olduğunu gerçeğini bir tarafa bırakıyorum" diye konuştu.

''UYANIK OLMAK LAZIM''

Basın özgürlüğü konusunda da sorunlara değinen Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, "Uyanık olmak lazım, uyarıları görmek lazım. Gazetecilerin hapse atıldığı, gazetecilerin otosansür uygulamaya zorunlu olduğu, yargının bağımsız olmadığı bir toplumda siz Türkiye'nin güneydoğusuna kurulacak olan kalkanın başımıza ne getireceğini Türk basınında okuyamazsınız. Türkiye'ye niye kurulduğunu bilmiyoruz ama Polonya'ya niye kurulamadığını biliyoruz. One minute" dedi.

ASLAN: DEMOKRASİNİN KALİTESİNİ MUHALEFET BELİRLER

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise kurum olarak Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren konularla ilgili etkinlikler düzenlediklerini belirterek demokrasinin kalitesini iktidarın değil muhalefetin belirlediğini, demokrasilerin bağımsız yargı ile güçleneceğini vurguladı. Aslan, "İktidarın gücü ne kadar çok artarsa, demokratik kurumların, toplumun gücü de o oranda azalır" değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber