Sağlık Bakanlığı'ndan tartışmalı fotoğraf açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2011 17:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlık Bakanlığı, Manisa'da eşi tarafından sırtından bıçaklanan kadının sedye üzerindeki fotoğrafının Habertürk ve Akşam gazetesi muhabiri Ahmet Ünsal tarafından çekildiğini bildirdi. İtfaiye erleri tarafından olay yerinden çıkarılan yaralının sedyeye konduğu, kısa bir süre sonra da sağlık ekipleri tarafından ambulansa alındığı aktarılan açıklamada, "Tartışmalara neden olan fotoğrafların bu esnada çekildiği belirlenmiştir. Herhangi bir şekilde vakanın üstünün açılarak fotoğraf çekilmesi veya herhangi bir 112 çalışanının fotoğraf çekip medyaya servis etmesi söz konusu değildir." denildi.

Sağlık Bakanlığı, sırtından bıçaklanmış bir kadının fotoğrafına ilişkin haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "6 Ekim 2011 saat 11.51'de, Manisa Acil Yardım Komuta Kontrol Merkezimize patlamalı yangın ihbarında bulunulması üzerine bir 112 ambulans ekibi, sağlık tedbiri amacıyla görevlendirilmiştir. Ancak ambulans ekibi olay yerinin yoğun duman altında olması nedeniyle binaya ulaşamamış, olay mahalline en yakın noktada konuşlanmıştır. Yangına müdahale eden itfaiye erleri, yangın alanı içerisinde bir yaralı bulunduğunu belirterek, sağlık ekibinden sedye talep etmişlerdir. Bu sırada sedye binaya girmeden itfaiye erleri yaralıyı yangın mahallinden çıkararak sedyeye koymuşlardır. Sağlık ekibi, yaralıyı teslim alır almaz sırtında bir ekmek bıçağının saplı olduğunu tespit etmiştir." bilgilerine yer verildi. Olay yerinin kalabalık olması, güvenli olmaması ve ortamda duman bulunması nedeniyle sedyenin sağlık ekibi tarafından ambulansa alınarak tıbbi müdahaleye burada devam edildiği kaydedildi. Yaralının yangın mahallinden çıkarılarak ambulansa alınmasının çok kısa bir sürede gerçekleştirildiği ifade edildi.

Tartışmalara neden olan fotoğrafların bu esnada çekildiğinin belirtilerek, "Herhangi bir şekilde vakanın üstünün açılarak fotoğraf çekilmesi veya herhangi bir 112 çalışanının fotoğraf çekip medyaya servis etmesi söz konusu değildir. Nitekim İl Sağlık Müdürlüğümüzce yapılan araştırmada fotoğrafın Habertürk ve Akşam gazetesi muhabiri Ahmet Ünsal tarafından çekildiği ve haberin yapıldığı tespit edilmiştir." açıklamasında bulunuldu.

Yaralıda yaşam bulgularının olması nedeniyle sırtındaki kesici aletin bulunduğu kısma kadar yaralının üzerinin örtüldüğü ve derhal ambulansa alınarak tedavisine burada devam edildiği kaydedilen açıklamaya şöyle denildi: "Özellikle kesici ve delici alet yaralanmalarında, kesici veya delici alet vücut içerisindeyken iç organlara daha fazla zarar vermemek ve aşırı kanamaya neden olmamak için yaralanmaya sebep olan alet vücuttan çıkarılmamaktadır. Yaralı en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmekte ve söz konusu alet burada ameliyathane koşullarında çıkarılmaktadır. 112 acil yardım ekiplerinin görevi yaşam bulgusu olan hasta ve yaralıları hayata bağlamaktır. Bu gibi durumlarda sağlık personelini hareket ettiren tek unsur hasta veya yaralının hayatının kurtarılmasıdır. Böylesine ağır hayati tehlikesi bulunan vakada da bu saikle hareket edilmiştir. Dolayısıyla yaralıya müdahale eden sağlık çalışanlarımızın vakayla ilgili bir haber algısı ya da kaygısı olamaz. Bu güne kadar da 112 ekiplerimizle ilgili bu yönde hiçbir etik problemle karşılaşılmamıştır. Hasta ve birey hakkının ve mahremiyetinin ihlal edilmesi olarak gördüğümüz bu konuyu, görevi sadece hayat kurtarmak olan ve hassasiyetle hareket eden sağlık çalışanları üzerinden değil, medya etiği açısından ele almak daha doğru bir yaklaşım olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber