Muğla Üniversitesi'ne 55 milyon dolar bağışlayan iş adamına vefasızlık

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Ekim 2011 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıtkı Koçman Muğla Üniversitesi'ne 55 milyon dolar bağışladı. Adı okula verilmek istendi. YÖK 'Yaşadığı için olmaz' dedi. Öldükten sonra YÖK onay verdi, bu kez bakanlık ipe un serdi: 100 milyon dolara ulaşınca değiştiririz

Muğla Üniversitesi, sağlığında üniversiteye yaklaşık 55 milyon dolar yardım yapan ve 93 yaşında yaşamını yitiren işadamı Sıtkı Davut Koçman'ın isminin üniversiteye verilmesi için Koçman'ın sağlığında YÖK'e başvuruda bulundu. Ancak YÖK, Koçman'ın isminin sağlığında üniversiteye verilemeyeceğini bildirdi. Rektörlük işadamının ölümünden 3 yıl sonra tekrar YÖK'e başvuruda bulundu. Bu kez karar YÖK'ten geçti ancak Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda takıldı. Komisyon, "İsminin verilmesi için yaptığı katkı 100 milyon dolara ulaşınca değiştiririz" diyerek, üniversite senatosunun kararını onaylamadı. Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, bu nedenle 6 yıl önce yaşamını yitirdiği için katkı sağlaması imkânsız olan işadamının isim çalışmalarının askıya alındığını belirtti.

100 MİLYON BARAJINA TAKILDI

Cumhuriyet döneminin ilk maden mühendislerinden biri olan ve Muğla'nın çeşitli bölgelerinde yatırımları bulunan işadamı Sıtkı Davut Koçman, sağlığında Muğla Üniversitesi'ne yaklaşık 55 milyon dolar (100 milyon TL) yardımda bulundu. Üniversitenin fiziki altyapısının yanı sıra yurtlar, fakülteler, spor tesisleri ve üniversite lojmanları bu yardımlar sayesinde tamamlandı. Üniversitenin hamisi olarak nitelendirilen Koçman'ın sağlığında isminin Muğla Üniversitesi'ne verilmesi için yıllar önce rektörlük, YÖK'e başvurdu. Ancak YÖK tarafından yapılan açıklamada, Koçman'ın hayatta olması nedeniyle isminin üniversiteye verilemeyeceği belirtildi. 6 yıl önce İsviçre'de 93 yaşında iken vefat eden Koçman'ın ölümünün ardından rektörlük, 2008'de tekrar Koçman'ın isminin üniversiteye verilmesi ve üniversitenin isminin "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi" olarak değiştirilmesi için tekrar YÖK'e başvurdu. Bu kez YÖK kararı onayladı ancak Meclis Milli Eğitim Komisyonu'ndan onay çıkmadı. Gerekçe olarak da "İsminin verilmesi için yaptığı katkı 100 milyon dolara (183 milyon TL) ulaşınca değiştiririz" denilerek, üniversite senatosunun kararı reddedildi.

'KATKISI ÇOK BÜYÜK'

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, hayırsever işadamının üniversiteye katkısının çok büyük olduğunu belirterek, "İsim değişikliği için iki kez senato kararı alınarak Ankara'ya gönderildi. Ancak ilki YÖK'ten, ikincisi ise Meclis Milli Eğitim Komisyonu'ndan döndü. İsim değişikliği için en az 100 milyon dolar katkı gerekiyormuş. 'Yatırım miktarı bu rakama ulaşınca değiştirelim' diye cevap verilmiş. Üniversitemizin hamisi Sıtkı Davut Koçman 6 yıl önce aramızdan ayrıldı. Şimdilik isim değişikliği yönündeki çalışmalarımızı askıya aldık" dedi.

'CİDDİ BİR VEFASIZLIK'

Muğla Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı ise "Merhum hayırsever Koçman'a yapılan ciddi bir vefasızlıktır. İsim değişikliği yapılmalıydı. Yönetimlerin ve YÖK'ün ayıbı olarak görüyorum. Ayrıca 'Yatırım miktarı 100 milyon doları bulsun, değiştirelim' ifadesini de son derece yakışıksız buluyorum. Türkiye'de birçok kişi üniversite kurup ismini veriyor. Yatırım miktarının 100 milyon doları bulmasını bırakın, merhum Koçman'ın yaptığı katkının çok altındadır. İsim değişikliği şarttır. Ancak Koçman'ın evlatlarının ve torunlarının da Muğla Üniversitesi'ne katkılarının süreceğine inanıyorum" diye konuştu.

OSMAN AKÇA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber