Memura zam yüzde 10'u bulabilir

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Ekim 2011 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önümüzdeki yıl için büyümede vites düşürüp mali disiplini öne çıkaran ekonomi yönetimi memura "düşük zam" senaryosu hazırlasa da düşük maaşlılara ek ödemelerle zam oranı yüzde 10'u bulacak. BUGÜN'ün 3 yıllık Orta Vadeli Plan (OVP) ve 2011 bütçe gerçekleşmeleri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, önümüzdeki yıl bütçesine memur maaş zamları için sadece 7 milyar 700 milyon liralık ilave kaynak konuldu. Bu ödenek tutarı, bu yılın bütçesinde zamlar için ayrılan kaynaktan yaklaşık 2,3 milyar lira daha az.

Yüzde 3+3 pazarlığı

Memura ayrılan zam ödeneğinin düşmesinde, enflasyonun gelecek yıl gerileyeceği varsayımı etkili oldu. Bu yılı yüzde 7,8'le kapatması beklenen enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 5,2 olacağı tahminine yer verildi. Enflasyondaki gerilemeye paralel olarak da zam hesabı düşük tutuldu. Buna göre, ayrılan ödenek dikkate alındığında ekonomi yönetiminin memur sendikalarıyla oturacağı zam pazarlığı masasına 2012 için yüzde 3 artı 3 zam önerisini sunması bekleniyor. Zammın dışında düşük maaşlı memura yapılacak ek ödemelerle birlikte yaklaşık yüzde 4 civarında bir zam daha imkanı bulunuyor. Böylece önümüzdeki yıl memura yapılacak kümülatif zam oranı yüzde 9-10 düzeyini bulacak. 2011'de yapılan kümülatif zam ise yüzde 13,7'ye ulaşmıştı.

Memura bu yıl enflasyon farkı da çıkmayacak. Bu yıl enflasyonun tahmin edildiği gibi yüzde 7,8 olarak gerçekleşmesi halinde yüzde 4 artı 4 zam alan memurun enflasyon farkı hakkı doğmayacak. Ancak enflasyonun yüzde 8,1'in üzerinde gerçekleşmesi halinde memur gelecek yıl fark alabilecek.

HABER: Erdoğan SÜZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber