YÖK, üniversite hastanelerini devretmek istemiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ekim 2011 20:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK de ikna olmuyor

Üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlanabilmesine olanak sağlayan KHK taslağına YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan itiraz etti: Devredilmesini istemiyoruz

Sağlık Bakanlığı'nın 'gerek gördüğü' üniversite hastanelerini devralma kararına YÖK'ten itiraz geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini istemediklerini söyledi.

AKŞAM'ın 6 Ekim 2011 tarihinde 'Tıpa tıp devlet dairesi' başlığıyla, manşetten duyurduğu haberde Sağlık Bakanlığı'nın gerekli gördüğü üniversite hastaneleri, kentlerde kuracağı Kamu Hastaneleri Birliği'ne devrederek kendisine bağlamayı planladığı yer almıştı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve hukukçularla görüşmeler yaptıklarını da vurgulayan Özcan, öğretim üyelerinin çalışma koşullarıyla ilgili birçok alanda mutabakata vardıklarını söyledi ama üniversite hastanelerinin devredilmesini istemediklerini de açık açık vurguladı. Özcan, ancak ekonomik zorluklar yaşayan üniversite hastanelerinin 'birlikte çalışabilmesi'nin mümkün olabileceğini ifade etti.

'SÖZLEŞMELİ' EĞİTİM

Özcan, yeni yasa tasarısında öncekine ilaveten dışarıda çalışan öğretim üyeleri için bir anlaşmalı statü getirildiğini ifade ederek, 'Bu hekimler için saat ücretinin 300 TL olduğunu, bunun 600 TL'ye kadar çıkabileceğini ifade eden Özcan, 'Bir öğretim üyesi haftada 10 saatten ayda en fazla 40 saat çalışabilecek. Ameliyatlar da eğitimi içeriyorsa, bu saatin içinde olacak. Zaten orada öğreniyor asistanlarımız' dedi. Özcan, hekimlere iki yıl ücretsiz izin hakkının da kalkacağını söyledi.

Aile hekiminin reçetesi 3 TL

Sağlık Bakanı Recep Akdağ aile hekimlerinin yazdığı her reçeteye 3 TL ücret almayı planladıklarını belirterek, '3 liralar, katkı parasının 1 lira artırılması gibi birtakım teknik küçük müdahaleler bundan sonra da yapacağız' dedi. Sağlık ekonomisini doğru bir zemine oturtmak ve israfı önlemek istediklerini söyleyen Akdağ, israfa örnek olarak acil servislere yapılan gereksiz başvuruları gösterdi.

Akdağ, şunları söyledi: 'Toplam hastane başvurularının yüzde 30'a yakını acil başvurusu haline geldi. Acilde para almıyoruz çünkü. İkincisi de mesai sonrasında... Yakında muhtemelen şunu yapacağız; acile gittiğinizde eğer hiçbir işlem, bir müdahale gerekmemişse, gözlem altına alınmamışsanız, yatmamışsanız, sadece reçete yazıldı gönderildiyseniz, 5 TL olan ve 6 TL'ye çıkarmayı planladığımız katkı payını yine alacağız. Ya da aile hekimine gidince hiçbir ödeme yapmıyorsunuz muayene için, ama ilaç için reçete yazılmışsa 3 TL versin mi vatandaş? Evet belki böyle bir karar alacağız. Neden? Çünkü gereksiz reçeteleme ve ilaçlamanın olduğunu yer yer fark ediyoruz, buna benzer birtakım küçük müdahaleler, ama temelde hizmet almanın paralı olmadığı bir sistemden bahsediyoruz.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber