Neden erken mesai?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Ekim 2011 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şu meşhur ?mesai saatleri' mevzuu

Murat Çelik - [email protected]

?Mesai saatlerini gün ışığına göre ayarlayalım. Benim söylediğim bu. Mesainin süresinde bir değişiklikten söz etmiyorum. Güneşin doğuş ve batış saatlerine göre bir düzenleme yapalım.?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, günlerdir tartışılan ?Mesaiye erken başlayalım? önerisini izah etmeye işte bu ifadelerle başladı.

Katılacağı Uluslararası Enerji Ajansı Bakanlar Toplantısı için Fransa'nın başkenti Paris'e giderken Bakan Yıldız'a uçakta önce gündemdeki ?mesai saatleri' mevzuunu sorduk.

Bakan gülümsedi ve ?Ben tartışılsın istedim ve işte tartışılıyor. Büyük ölçüde yanlış bir düzlemde tartışılıyor ama olsun, yine de tartışılması iyidir? dedikten sonra başladı anlatmaya:

Enerji Bakanı olarak, gün ışığından daha fazla yararlanmak için yaptım bu öneriyi. Çok açık söyleyeyim konunun namaz saatleri ya da din referanslı hiçbir noktayla ilgisi yok. Bu aklıma bile gelmedi. Söylediğim şudur: Güneş doğduktan bir saat sonra mesai başlasın, mesai saati bitince de bitsin. Yani öğle tatili dahil dokuz saatin sonunda bitsin yine. Mesela Kars'ta güneş saat 6'da doğuyorsa, mesai 7'de başlasın, Ankara'da 7'de doğuyorsa 8'de başlasın.

Karanlıkta yaşayıp, aydınlıkta uyumak

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin en batısıyla en doğusu arasındaki farkın tam bir saat 16 dakika olduğunu hatırlattı ve bir örnek verdi:

Nasıl seçim zamanlarında sandığı doğu bölgelerinde bir saat önce koyup, bir saat önce kaldırıyorsak işte bunu sistemli bir hale getirebiliriz. Özel sektör bu tür ayarlamaları yapıyor, kamu da yapabilir. Bakın şimdi 30 Ekim'de kış saati uygulaması başlıyor. Saati bir saat geri alacağız. Mesela Ankara'da 29 Ekim'de güneş saat 7'de doğuyorsa, 30 Ekim'de 6'da doğacak. Mesai saatleri aynı kalacağı için biz gün ışığında bir saat fazla uyuyacağız. Buna karşılık, güneş battıktan sonra, yani karanlıkta daha fazla yaşayacak, çalışacağız. Sorun burada ve tartışmaya açtığımız işte bu.

Süre aynı, başlangıç ve bitiş farklı

Enerji Bakanı'nın bahsettiği, mesai süresinin değil; mesainin başlangıç ve bitiş saatlerinin, güneşin doğuşu ve batışına paralel şekilde değişmesi.

Mesai saatlerini güneş ışığına göre ayarlasak yılda yaklaşık 600 milyon Lira tasarruf sağlayabiliriz. Bu konuda bir yıldır sektörlerden, kurumlardan görüş alıyoruz. Gün ışığına endeksli mesai saati geçmişte, 1978 - 84 arasında uygulanmış. Sonra rahmetli Özal, Avrupa'ya entegrasyon gerekçesiyle, yani Avrupa ile saat farkımız en aza insin diye kaldırmış bu uygulamayı. Bu artık geçerli bir gerekçe olamaz. Aynı mantıkla bakarsanız, ABD ile ilişkileri ne yapacağız mesela?

Taner Yıldız konuyla ilgili işte bunları söyledi.

Son kez tekrar etmek gerekirse...

Yıldız;

?Mesaiye saat 6'da başlayalım? demiyor. ?Güneş kaçta doğuyorsa, bir saat sonrasında başlayalım? diyor.

?Bir saat fazla mesai yapalım? da demiyor. ?Çalışmaya kaçta başladıysak yine (öğle arası dahil) dokuz saatin sonunda bitirelim? diyor.

Yani, örneğin, ?07.00'da başlarsa, mesai 16.00'da bitsin? diyor.

Yani ?Aydınlıkta daha fazla uyuyup, karanlıkta daha fazla yaşamayalım? diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber