Memura etik eğitimi verilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2011 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarındaki etik dışı faaliyetlere karşı harekete geçti.

Yolsuzluk ve rüşvet olaylarının en sık sağlık, tapu, gümrük, belediye ve güvenlik alanlarında yaşandığı yönünde kamuoyunda algı bulunduğunu tespit eden Kurul, "Kamuda Etik Kültürünün Geliştirilmesi" projesini uygulamaya koyuyor. Kasım ayında başlanması beklenen ve 1,5 milyon Euro bütçesi olan proje kapsamında, merkezi ve yerel idare çalışanları eğitimden geçirilecek.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, geçtiğimiz yıl Avrupa Konseyi'nin teknik desteğiyle "Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik" projesini hayata geçirmişti. Bu proje kapsamında, kamuoyunda yolsuzluk ve rüşvet algısına sahip sağlık, tapu, gümrük, güvenlik sektöründeki ve belediyelerdeki imar uygulamaları gibi 10 hassas alanda bilim adamları tarafından araştırmalar yapılmış ve buralardaki "etiksizliklerin" giderilmesi için öneriler sıralanmıştı. Kurul, araştırma sonuçlarını dikkate alarak Avrupa Konseyi'nin desteğiyle yeni bir proje başlatıyor. "Kamuda Etik Kültürün Geliştirilmesi" adı verilen projeyle bu öneriler hayata geçirilecek. İki yıl sürmesi beklenen ve bütçesi 1,5 milyon Euro olan proje kapsamında, Kamu Görevlileri Etik Kurulu çalışanları, merkezî ve yerel idareden seçilmiş en az 100 kişinin etik konusunda eğitim verebilecek düzeye getirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, bir platform kurulacak. Başta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü olmak üzere suistimallerin görüldüğü kurumlara yönelik stratejiler geliştirilecek.

Projenin bir diğer ayağını ise sivil toplumla işbirliği oluşturuyor. Önümüzdeki yıl uygulamaya konulacak üç yıllık proje için 5 milyon Euro'luk bir bütçe ayrıldı. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, etik kültürünün geliştirilmesinin geniş ve çok yönlü birliktelikler gerektiren bir konu olduğunu söyledi. Eryılmaz, "Kamuda etik kültürden söz ettiğimiz zaman, özel sektör ve sivil toplum etiğini de hesaba katmamız gerekir. Kamu yönetimi boşlukta işleyen bir mekanizma değildir. Yolsuzluk ve yozlaşmanın bir tarafında kamu varsa, diğer tarafında da özel sektör ve sivil toplum yer almaktadır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber