Araştırma görevlileri, yapılacak yeni yasal düzenlemelerde düşük maaşlarının düzeltilmesini istedi

Haber Giriş : 21 Ağustos 2003 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilindiği gibi üniversiteler bağlamında yıllardır tartışılan ve herkesçe bilinen bir sorun öğretim elemanlarının düşük maaşlarıdır. Sayın Ecevit başbakanlığındaki hükümet zamanında bu haksızlığın giderilmesine yönelik ilk adım atılmış profesörlerin ve belirli dereceye ulaşmış doçentlerin maaşlarında önemli artışlar kaydedilmişti. Düzenlemenin ikinci ayağı ise yardımcı doçentlerle araştırma görevlilerini kapsayacak nitelikteydi ancak uygulamaya konmadı.

Yeni ortaya çıkan YÖK Yasa Tasarısı içinde taşıdığı bir çok düzenleme ile olumlu gelişmelere yol açacaktır. Yasanın çıkış noktası üniversitelerde yaşanan sorunların düzeltilmesidir. Bizim dile getirmeye çalıştığımız husus; hükümetin üniversitelere ilişkin olarak yıllardır herkesçe bilinen araştırma görevlilerinin maaş çilesini bir sorun olarak görmemesidir. Bugün lisans eğitimini yapmış, yüksek lisansını tamamlayıp somrasında akademisyenlikte temel basamak olan doktora eğitimini de tamamlayan bir araştırma görevlisinin maaşı 700 milyon civarındadır. Bir akademisyenin kitap, dergi, internet, kongre katılımı, seminer katılımı vs. masrafları aylık 250 milyonu bulabilmektedir. 700 milyon liralık bir maaşla geleceğiniz olan gençleri teslim edeceğiniz öğretim üyelerini nasıl yetiştirebilirsiniz? Bu durum şayet bir sorun olarak algılanmıyorsa hükümetin YÖK Yasa Tasarısı konusundaki samimiyetinden şüphe ederiz.

Bu durumun yasa tasarısında düzenlenerek araştırma görevlilerinin maaşlarına ilişkin unsurların da yasaya dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bir Grup Araştırma Görevlisi Adına
Mustafa KURT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber