Ordu Üniversitesi, kimlik kartı yerine zorla kredi kartı veriyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Ekim 2011 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketime katılamayanın değil vatandaş 'insan' bile sayılmadığı piyasa sistemine kredi kartlarınızla kimliğiniz belgelenip kayıtlanırken, bilim yuvalarımız, üniversitelerimiz 'finans yuvalarımıza' dönüşmüştü.

Akademik özünü ve özerkliğini kaybederek etkin bir piyasa aktörü olma hevesindeki üniversitelerin finans sektörüyle vahim işbirliğine en son örnek Ordu Üniversitesi'nden geldi...

Deprem vergileri toplanıp, pahalı duble yollara ve sağlık ve eğitime destek diye 'özel sektöre' aktarılırken, üniversiteler de kimlik kartı diye hanidir öğrencilerine 'bankamatik kartı' takdim ediyorlardı...

Bu defa Ordu Üniversitesi daha da gelişmiş bir finansal ürüne geçti, tüm akademik kadro, idari personel ve öğrencilere kimlik kartı olarak Vakıfbank'a ait kredi kartı hazırlatmıştı.

Bu dayatma uygulama 'kredi kart sahiplerinin' istek, izin ve tercihlerine bırakılmadan üniversite yönetimi tarafından alınmıştı.

Ve şimdi 'piyasa ekonomisi' ve 'tüketim kültürünün' mütecessim cüzi kredi kartı, temsil ettiği 'liberal sisteme' inat Ordu Üniversitesi tarafından otoriter/cezalandırıcı yaptırımlarla zorla sahiplerine teslim edilmek isteniyordu.

Banka temsilcilerinin öğrencilere yaptığı 'bu kartları almak zorundasınız yoksa okula alınmayacaksınız ve kartsız ne yemekhaneden yemek yersiniz ne de kütüphaneden kitap alabilirsiniz üstelik sınavlara da alınmayacaksınız' açıklamaları herhalde 'özgürleştirici serbest piyasanın' gereğiydi!

Açıkçası Vakıfbank'ın 'müşteri portföyüne' topyekun dahil olmadan Ordu Üniversitesi'ne adım atamazsınız.

Kartlar önce 'sözleşmeli/esnek istihdam' akademik ve idari personele dağıtıldı, almak istemeyenlere 'resmi yazı' gönderildi.

Öğrencilerin şimdilik limiti 300 TL, gecikme faizi 2.62, nakit çekim faizi 2.12 ve yıllık ücreti 29-35 TL olan üniversite kimlik-kredi kartını almak için Vakıfbank kredi sözleşmesini 'özgür iradeleri ve seçimleriyle müşteri olarak imzalamaları' şarttı.

Direnen öğrencilerin itiraz dilekçelerini kabul etmeyen üniversite yönetimi, öğrencileri okula almamakla tehdit ediyordu.

EĞİTİM-SEN'İN AÇIKLAMASI

Eğitim-Sen yaptığı açıklamada 'Öğrenciler ve öğretim üyeleri, üniversitelerin müşterisi değildir, asli bileşenleridir' dedi.

Zorunlu kredi kartı uygulamasıyla bütün kurum çalışanlarının ve öğrencilerin TC kimlik numaraları, ev ve cep telefonları, ev adresleri gibi kişisel bilgileri, Ordu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hiçbir bilgilendirme yapılmadan ve izin alınmaksızın Vakıfbank'a verilerek kişilik hakları ihlal edilmiştir' uyarısında bulundu.

Eğitim-Sen, anayasanın 2010 yılında yapılan değişiklikle 20. maddesine eklenen 'kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının' ihlal edildiğini ve Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Rektörlüğü'nün de öğrencilerin anayasal hakkı olan dilekçe hakkını da engellediğini belirtti.

Şimdi anladınız mı Ferhat ve Berna 'Parasız Eğitim' deyince 18 ay içerde neden tutuklu kaldı ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yargılanıyorlar?

Ya da neden 'eşit ve parasız eğitim, derelerin özgürlüğü, barınma hakkı' isteyen çocuklar ve 500 üniversiteli tutuklumuz var...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber