'Çoklu Zeka Kuramı ile ilköğretim fiilen 3 yıla inecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Yalçın Tura, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Çoklu Zeka Kuramı"nı uygulamayı planladığını ifade ederek, bu kuramın sakıncalı olduğunu ve uygulamayla ilköğretimin fiilen 3 yıla ineceğini savundu.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın "Çoklu Zeka Kuramı"nı uygulamaya yöneldiğini belirten Prof. Tura, bu uygulamayla temel eğitimde sanat eğitimi zorunlu derslerinin kaldırılacağını, bunların yerine "görsel sanatlar" başlığı altında birtakım seçmeli dersler konularak özellikle bilgisayar derslerine ağırlık verileceğini ifade etti.

Bu yönelimle temel eğitimde, ilköğretimde müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin parçalanarak bireysel etkinlik haline getirileceğini belirten Tura, "Bu etkinlikler de dördüncü sınıftan başlayarak seçmeli ve paralı hale getirilecektir. Üstelik, bilgisayar dersini seçen çocuklar öteki etkinlikleri seçemeyeceklerdir. Bu ise ilköğretimin fiilen 3 yıla indirilmesi olacaktır" dedi.

"Temel eğitim, zorunlu dersleriyle bir bütündür, derslerin parçalanması ve seçmeli hale getirilmesi son derece sakıncalıdır" diyen Tura, temel eğitimin her Türk çocuğunun yasal hakkı olduğunu, Eylül ayından itibaren uygulanacak yeni ilköğretim programının bu haliyle Türk Milli Eğitim Yasası'na ve bu yasanın temel ilkelerine aykırı göründüğünü kaydetti.

Çoklu Zeka Kuramı'na göre, insanda yalnızca tek tip zeka bulunmuyor, 7 tip zeka doğuştan her çocukta değişik düzeylerde bulunuyor ve küçük yaşlardan başlayarak, yaşam boyu bütün zeka tipleri geliştirilebiliyor. Kurama göre, sınıflarda geleneksel öğretim metotları yerine, her zeka türüne hitap edecek yöntemlerin kullanılması isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber