'Hükümetin rehavete kapıldığı iddiası deli saçması'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, bazı çevrelerin hükümetin 17 Aralık sonrasında AB konusunda "rehavete kapıldığı" yönündeki yaklaşımlarını "deli saçması" olarak değerlendirdi. Erdoğan, "Önümüzdeki programı aynen uygulamaya devam ediyoruz. Bu konuda kararlıyız. İşimizi gayet iyi biliyoruz, dersimizi de gayet iyi çalışıyoruz" diye konuştu.

Dünyanın önde gelen ekonomi ve siyaset uzmanlarının bir araya geldiği Forum İstanbul, Swissotel'de başladı. Forumun açılışında konuşan Erdoğan, 2004 yıl sonu rakamlarına göre, dünyanın silahlanmaya 900 milyar dolar ayırdığını belirterek "Yoksulluğu gidermek için ayırdığı para adeta hiç. Ondan sonra diyoruz ki, 'küreselleşen teröre karşı ne yapacağız?' bu anlayışla, bu mantıkla küreselleşen teröre karşı bir şey yapamayız" diye konuştu.

Bu durumda tam aksine küreselleşen terörün daha güçlü hale getirileceğini savunan Erdoğan, şu anda insanlığın bunun bedelini ödediğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, her gün dünyanın değişik yerinde yüzlerce bombalı saldırının ve yüzlerce savunmasız insanın ölüm haberlerinin görüldüğünü ifade etti. Erdoğan, "Ekonomisi giderek zayıflayan ülkelerin, insani ve kültürel birikimleri teknoloji yarışında önde giden zengin ülkelerin gerisindeymiş, onlardan daha da değersizmiş" gibi bir saplantının dünyaya yayıldığını söyledi. Küresel terörizmi besleyen unsurlardan birinin de bu çelişki ve uçurum olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Gelecekte dünya liderliğine oynayacak ülkelerde ekonomi, yeniliklerden beslenecektir. İkinci lig ise günü sanayi düzenini kozmetik iyileştirmelerle sürdürmeye çalışanların olacaktır. Ne yazık ki üçüncülük, doğal kaynaklarını ve insanlarını üstteki liglere hammadde gibi satan lig olacaktır.

Bu tablo adaletli bir tablo değildir, zaman içinde çok daha adaletli ve duyarlı ekonomik tablonun oluşması için hepimizin üstüne düşen görev vardır." Her toplumun bu zorunlu kavşaklardan ve yollardan birini seçmek zorunda olduğunu dile getiren Erdoğan, AB'nin ise bu bilince çoktan geldiğini vurguladı. Birliğin çerçeve programlarıyla üyelerini geleceğe hazırladığını ifade eden Erdoğan, AB'nin eski ve yeni üyelerinin kendi aralarında gelecek yıllarda Ar-Ge çalışmaları yapması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, AB'nin küresel bir güç olabilmesi için farklı insanları, kaynakları, potansiyelleri bünyesine toplaması gerektiğini ifade etti. AB'yi medeniyet zemini olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, birliği medeniyetler buluşmasının arkası olarak değerlendirdiğini söyledi. Erdoğan, "AB bir siyasi değerler bütünü olarak görülmelidir, ki o zaman küreselleşen bir güç olabilsin" dedi.

17 Aralık sonrası AB sürecine ilişkin bazı çevrelerin
hükümetin "rehavete kapıldığı" gibi yaklaşımlarını "deli saçması" olarak değerlendiren Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Biz ne yaptığımızı, ne yapacağımızı gayet iyi biliyoruz. Önümüzdeki programı aynen uygulamaya devam ediyoruz. Bu konuda kararlıyız, işimizi gayet iyi biliyoruz, dersimizi de gayet iyi çalışıyoruz. 17 Aralık'a nasıl geldiysek, bundan sonraki süreci de aynı şekilde devam ettirmeye kararlıyız. Önümüzdeki 10 yılda kimliğimizi, öz değerlerimi kaybetmeden AB'nin zaten bizim de benimsediğimiz evrensel değerlerinde buluşmayı hedefliyoruz"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber