İnsan Hakları İzleme Komitesi, karakol denetiminden hoşnut kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan Hakları İzleme Komitesi (Human Rights Watch), Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının, bazı polis karakolları ve jandarma üzerinde denetlemelerde bulunmalarından son derece "hoşnut" kaldıklarını açıkladı.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Doç.Dr. Vahit Bıçak'ın verdiği bilgiye göre, komitenin Avrupa ve Orta Asya Bölümü Genel Müdür Vekili Rachel Denber imzasıyla, İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e gönderilen raporda, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın, Temmuz-Aralık 2004 Faaliyet Raporu'nda belirttiği gibi il ve ilçe insan hakları kurullarının bazı polis karakolları ve jandarma üzerinde denetlemelerde bulunmalarından son derece "hoşnut" kalındığı ifade edildi. Raporda, "Sorgu mekanlarının denetlenmesi, muhtemelen kötü muamele ve işkence iddialarının azalmaya devam etmesini sağlamanın en etkili yoludur ve bu yüzden son derece hoş karşılanmaktadır" denildi.

Raporda, 81 il ve ilçe insan hakları kurulundan 25'inin bu ziyaretlerde bulunduğu belirtilerek, "Diğer kurulların da yakında benzer ziyaretleri, işlerinin bir parçası haline getireceğini varsayıyoruz" denildi. Raporda, şöyle devam edildi:

"1990'ların ortalarına kadar gözaltına alınan kişiler ile bunların sorgulayıcıları, dış dünyanın ilgi ve alakasından bütünüyle izole idiler. Bunun sonucunda da gözaltında işkence, kötü muamele, tecavüz ve ölümler yaygındı. İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT/İÖK), avukatlar, savcılar ve şimdi de insan hakları kurullarının polis karakollarına erişimi, Avrupa Komisyonu'nun 2005 olağan raporunda yer verilen işkence iddialarının azalmasına yol açtı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber