Herkes tatilde, polis memurları hariç...

Haber Giriş : 08 Kasım 2011 18:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevzat Çiçek/Milat Gazetesi

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILAN POLİSLER

Bu bayramı, önce Van ve Erciş'te depremzedelerle, sonra ise İstanbul'da ailemiz ve sevdiklerimizle geçirdik.

Keşmir Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetle ziyaret ettiğimiz Van ve Erciş'te, sağ olsunlar başta İHH ekipleri olmak üzere herkes bizi çok sıcak karşıladı. Gerek İstanbul'da gerekse de Van'da güvenliğimizden sorumlu polis memurlarının anlattığı kısa bir bilgi benim gözlerim bu yazıyı yazmama sebep oldu.

Bu satırlardan itibaren köşemi kendilerine bırakıyorum. Kendi sorunlarını ve çalışma koşullarını kendileri anlatıyor;

?Hükümet Sözcüsü, basının karşısına çıkarak kamu çalışanlarının 4 Ekim Pazar günü itibari ile dört gün Kurban Bayramı sebebi ile izinli olduklarını, memurların idari izinli sayılacağını bildirdi. Tüm bayramlarda olduğu gibi devlet memurları da bu kararı büyük sevinçle karşıladı. Çünkü, ailesi ve sevdikleri ile daha çok vakit geçirecek ve daha çok dinlenecektir. Ancak, durum polisler için hiç de öyle değil, Polis, bayram ve resmi tatil demeden ve hiçbir farklı ücretlendirmeye tabi olmadan ya da dinlenme süresi daha sonra dahi kullandırılmadan çalışıyor ve çalışacak. Polisin de ve ailesinin de dinlenmeye, huzur ve güvene ihtiyacı olduğunu düşünmeyeceğiz. Fedakârlık diyeceğiz, fedakârlardan olmadan, anlamadan. Hatta Polisin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olduğunu bile çoğumuz hatırlamadan.

Hafta sonu, dini bayramlar, yılbaşı ve diğer özel günlerde hatta resmi tatillerde dahi görev yapan polis memurlarına, bu günleri dinlenerek değil, tam tersine normal zamanlardan daha yoğun çalışarak geçirmesine karşın herhangi bir farklı ya da fazla çalışma ücreti ya da dinlenme süresinin verilmesi ?düşünmeyiz' evet düşün(e)meyiz. Hukuk adamına, Anayasanın 50/3 maddesi uyarınca dinlenme çalışanların hakkıdır ve ücretli hafta tatili, bayram tatili ile yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir, maddesini neden uygulamak aklımıza gelmez. Yoksa Polis de memur değil mi?

Emniyet Teşkilatında 24 saat devamlılık gerektiren birimler var. Polis merkezini kapatalım, ekip arabasını stop edelim demiyoruz. Demeyiz de. Ancak, diğer devlet memurlarının (Hatta aynı kurum ve aynı şube içinde çalışan polislerin kullandığı ) ama çoğu 24 saat devamlılık isteyen birimlerde çalışan polislerin bayram izni daha sonra kullandırılmak üzere yıllık izinlerimize eklenmesi çok adil bir karar olur diye düşünüyoruz. 657. sayılı DMK ve Anayasanın Eşitlik ilkesine göre haklı bulunacağımızı umuyoruz. Bu durumda yıllık izinlerimizde artar. Sadece, 1 Ocak, 23 Nisan 19 Mayıs, 1 Mayıs, 30 ağustos , 29 Ekim ve öncesindeki yarım günlük tatiller v.b. tatilleri hesapladığımızda yılda ortalama 25( yirmi beş) gün yapıyor. Bu kadar idari izin hakkımız her sene veril(e)miyor. Lütfen, eşit işe eşit ücret politikası yapan hükümetten ve İlgili ve sorumlu kurum yetkililerinden polisin de çalışma esaslarının hukuka uygun ve hakkaniyet içerisinde düzenlenmesini arz ediyoruz.

Hukuk, Huzur ve güven içinde kalınız. Hukuk, Huzur ve güven verenleri düşünmenizi arz ederek iyi bayramlar dileriz.?

Ben onları dinleyince haksızlığa uğradıklarını düşünüyorum. Sorun sadece bayramda çalışma değil. Örneğin, Anayasal bir hak olan ?Sendika Hakkı? , Fazla mesainin alınamaması,hak ettiği kadro derecesiyle değerlendirilmeme, çalışma esasları kanunlarla değil idarecilerin inisiyatifiyle düzenlenmesi, kayıt dışı çalıştırılma ve idarecilerin keyfi uygulamaları en göze çarpan sorunlar olarak karşımıza çıkıyor.

Ayda, kimi 160 saat, kimi 240 saat, kimi ise 320 saat çalıştırılarak kurum içi adaletsizliğe maruz kalan polis memurlarının, fazla çalışma ücreti, çalışma saatleri, ek görevler ve emeklilik hakkı bakımından diğer kamu çalışanları arasında eşitsizlik, adaletsizlik bulunuyor.

İnsan haklarının koruyucusu dediğimiz polislerin, insan haklarına aykırı çalışmasını nasıl kabul etmiyorsak, aynı şekilde meydanlarda hak arayan insanlara şiddet kullanan polis memurlarının davranışlarını da kabul etmediğimi buradan ifade etmek istiyorum. Polis memurlarının durumunun düzenlenmesini talep ederken, haksızlık karşısında susanın hakkıyla birlikte şerefini de kaybettiğini unutmamamız dileğiyle, bayramınız ?bayram? olsun.

Nevzat Çiçek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber