?Tablet'li eğitimde dağıtım gecikecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 10 Kasım 2011 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üretim ve ithalatın yeterli sayıya ulaşamaması nedeniyle gecikecek

Kıvanç EL ANKARA

Şubat'ta 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçmesi planlanan bilgisayar tabletli eğitim hedefi, yerli üretim ve ithalatın yeterli sayıya ulaşamaması nedeniyle gecikecek. Ya 9'uncu sınıfların tümüne ya da belirli illere dağıtım yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2. dönemde tüm 5. ve 9. sınıflara yetiştirmeye çalıştığı tablet bilgisayarlarda gecikmenin gündemde olduğu ifade edildi. Yerli üreticilerin kapasitesinin geliştirilmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor. MEB, 5 ve 9. sınıflara tablet dağıtma hedefini daraltmayı gündemine aldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ?İkinci döneme geniş bir dağıtım olmasa da yetiştireceğiz? dedi. MEB'in her yıl 5. ve 9. sınıflara tablet dağıtılarak, 4 yıl içinde 5-12. sınıf arasındaki tüm öğrencilerin bilgisayar sahibi olması hedefinde gecikmenin olacağı öğrenildi. Tabletlerin maliyetlerine ilişkin tespit çalışmalarını sürdüren MEB, tüm okullara akıllı tahta çalışmalarında daha hızlı yol aldı, ancak tablet bilgisayarlarda beklenmeyen gelişmeler yaşandı. İkinci yarıyılın başlayacağı 6 Şubat 2012 tarihine kadar yeterli alt yapının kurulmasının zor olacağı ifade ediliyor.

Yerli üretim yetmiyor

Yerli firmaların irtibata geçtiği bakanlık, sözkonusu firmaların tüm 5. ve 9. sınıflara yani 2,5 milyon öğrenciye 6 Şubat tarihine kadar tablet üretmesinin zor olduğunu tespit etti. Bu sebeple önce yabancı firmalardan tablet alınması, kademeli olarak yerli firmalara geçiş yapılmasının gündemde olduğu ifade edildi. Yerli üretim kapasitesinin günde 600-750 civarında olduğu belirtilirken, bu miktarın talebi karşılamak için yetersiz olduğu belirtildi. Öte yandan yabancı bazı firmaların Türkiye'de üretim için girişimlerinin olduğu kaydedildi. Bakan Ömer Dinçer, ?Yerli üretim artırılmalı, bunun için de 2 yıl gerekiyor. Kademeli bir şekilde yerli üretime geçiş sağlanabilir. İkinci döneme geniş kapsamlı bir dağıtım olmasa da, kısmi dağıtıma başlayacağız? dedi. Bakanlık, bu yılın ikinci döneminde 5. - 9. sınıflara dağıtım yapmayı planlasa da, hedefe ulaşılamaması halinde ikinci dönem belli illerde dağıtım veya sadece 9. sınıflara dağıtım da gündemde tutuluyor.

Filtreleme olacak, her siteye girilemeyecek

Tabletler öğrencilere zimmetli olacak. Ders dışında kullanılmasını önlemek için, özel güvenlik sistemi bulunacak. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre tabletler için hazırlanacak özel yazılımla, bilgisayarlara sadece kitaplar yüklenebilecek. Filtreleme sistemi ile girilecek internet siteleri de sınırlı olacak ve sadece ders araştırmaları ile kısıtlanacak.

Öte yandan köy okullarının interneti için uydudan kablosuz bağlantı yapılması çalışmalarının devam ettiği kaydedildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber