?Vizeleri kolaylaştırırız' diyen AB'ye ?tamamen kaldır' ikazı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Kasım 2011 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Füle, AB'nin Türkiye'ye uyguladığı vizelerin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan ise vizelerin kaldırılmasını istedi.

Avrupa Birliği ülkelerinin özellikle Türk işadamlarına vize konusunda çıkardığı zorluklar, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Avrupa Politika Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği ?Türkiye-AB: Ortak çıkarları yeniden değerlendirmek' isimli konferansın gala yemeğinde de bir numaralı gündem maddesi oldu. TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'ye uygulanan vize konusunda ?Üye devletlerin kısa vadeli tedbirleri uygulaması ve vize sürecinin kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyasının vizeyle ilgili sabırsız olduğunu biliyorum? dedi. Türkiye'ye pozitif gündem ile geldiğini aktaran Stefan Füle ?Biz, ilgili merci olarak vize bedeli muafiyetlerinin getirilmesi, uzun zaman geçerli olan vizelerin verilmesi, konsolosluk sayılarının artırılmasına dair faaliyetler yürüteceğiz? açıklamasını yaptı.

Pozitif yaklaşımla gelin

Yemeğe katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da vizelerde Türkiye'ye kolaylık tanınmasını öneren Stefan Füle'ye ?Dünyanın 17'nci, Avrupanın 6'ncı büyük ekonomisi olup Avrupa sermayesinin yüzde 80'ini ülkesine çeken, Avrupa'nın pek çok ülkesinin yoğun bakım çadırında olduğu dilimde büyüme şampiyonu olan Türkiye'ye vizeyi hafifletmeyin, vizeyi kaldırın? diye seslendi. Avrupa'ya yük katmaya değil, yük almaya gelen girişimcilere vize uygulamayı insan hakları ihlali olarak niteleyen Çağlayan, şunları kaydetti: ?Ülkemize pozitif gündem ile geldiniz. Ama sizden ricamız şu; pozitif gündem ile gelirken pozitif yaklaşımla gelin negatif yaklaşımla gelmeyin.?

?Kapımızda değil içimizdesiniz'

AB Bakanı Egemen Bağış ise ekonomik bunalıma rağmen Avrupa'nın barış ve refah kıtası olduğunu söyledi. Bağış ?Biz AB'yi ekonomik birlik olarak değil barış projesi olarak gördük. Orada yerimizi alma kararlılığından ödün vermedik, vermeyeceğiz? dedi. AB Ticaretten Sorumlu Komiseri Karel De Gucht da kendisinin Türkiye ve AB bağlarının güçlendirilmesinden yana olduğunu anlattı. Türkiye'nin tarihi, konumu ve idare anlayışı ile Avrupa'ya yakın olduğunu anlatan De Gucht ?Bu ülke, her bir yanıyla artık kapımızda değil içimizde? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber