Yargıtay üyesinin Yüce Divan'da yargılanmasına pazartesi başlanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Kasım 2011 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla tarihinde ilk kez bir Yargıtay daire başkanının yargılamasını yapacak.Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun "yargıda rüşvet" soruşturmasında Yüce Divan'a sevk ettiği eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılamasına 21 Kasım 2011 Pazartesi günü başlanacak.

Daha önce Divanı Ali olarak isimlendirilen Yüce Divan'da 1928 yılından bu yana hep siyasetçiler yargılandı. Bu süreç 21 Kasım Pazartesi günü son bulacak. Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla, görev yaptığı dönemde rüşvet aldığı iddia edilen emekli Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ı yargılayacak. Yüce Divan yargılaması aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasındaki ilk yargılama olma özelliği de taşıyacak. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, temmuz ayında yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmayı tamamlaması ve iddianamesini bitirmesi sonrasında yaptığı toplanarak, Yüce Divan'a sevk kararı almıştı. Kurul, Erdoğan hakkındaki ön soruşturmayı yürütmesi için Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar'ı görevlendirmişti. Yaşar ise Erdoğan'ın rüşvet iddialarından yargılanması yönünde rapor hazırlamıştı.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Yüce Divan yargılamalarını, başkanın veya başkanın belirleyeceği bir başkan vekilinin başkanlığında en az 12 üye ile yapacak. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek. Genel Kurul'un yeniden inceleme sonucu verdiği kararlar kesin olacak. Ceza davası prosedürü izlenen Yüce Divan yargılamalarında, Yüce Divan'da savcılık görevini cumhuriyet başsavcısı veya vekili yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber