İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü denetlenmiyor

Haber Giriş : 08 Mayıs 2005 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yer gök Roche diye inlerken SSK kazık yemeye devam etmiş

VATAN'ın ele geçirdiği Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuyla Roche skandalının patlak verdiği ve soruşturmanın başladığı dönemde bile SSK'nın bu firmadan pahalı ilaç almaya devam ettiği ortaya çıktı. Raporda Sağlık Bakanlığının keyfi tutumu nedeniyle yolsuzluktan sorumlu olduğu vurgulanıyor

VATAN Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun gizli Roche raporunu ele geçirdi. Raporda Sağlık Bakanlığı'nın gerekli araştırmayı yapmadan Roche'un bildirdiği ilaç fiyatlarına göre fiyat belirlediği için, devletin büyük zarar ettiği tespit edildi. İşin daha vahim boyutu ise Roche hakkında VATAN'ın ortaya çıkardığı yolsuzluk iddiaları kamuoyunda tartışılırken, hatta İstanbul Başsavcılığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturma yaparken de Sağlık Bakanlığı Roche'dan yüksek fiyatla ilaç almaya devam etti. İşte rapordaki çarpıcı tespitler:

8.3 trilyon zarar
* Türkiye'ye referans olarak gösterilen 5 ülkeden ilaç fiyatları en düşük olan Portekiz yerine Yunanistan'ın ilaç fiyatlarının kabul edilmesi nedeniyle 8.3 trilyonluk bir zarar meydana geldi.

* İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü keyfi hareket etti. İthal ilaçların fiyatlandırılması sırasında, hiçbir kararnamede yer almadığı halde 'bilimum harcamalar' adı altında yüzde 20-22 fark eklendi. Daha sonra bu fark Bakanlığın müdahalesiyle yüzde 6'ya düşürüldü. Ancak böyle bir harcama kalemi olmadığı halde yüzde 20-22 ve daha sonra da yüzde 6 oranında eklenen farklar, devletin şimdilik tespit edilmesi mümkün olmayan yüksek miktarlarda zararına yol açti.

* İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü 2001 yılından itibaren denetlenmedi.

Maliye denetlemedi
Raporda Sağlık Bakanlığı'nın isteğine rağmen Maliye Bakanlığı'nın firmaların kâr-zararına ilişkin 1998,1999, 2000 yıllarına ait denetimleri yapmadığı belirlendi. Bakanlık "iş yoğunluğu ve ilaç fiyatlarının belirlenmesinde bir katkıları olmadığını" denetim yapmama gerekçesi olarak gösterdi.

* İlaç uyarlandırmasında 14 Nisan 2004 tarihli Merkez Bankası euro döviz satış kuru olan; 1 milyon 612 bin 564 TL esas alınması gerekirken, 13 Nisan 2004 tarihli 1 milyon 631 bin 660 TL'lik kur kullanıldı. Bu şekilde tüm ilaç fiyatları olması gerekenden yüksek belirlendi.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber