Bakan Çağlayan: Esnafı bürokrasiye boğmayacağız

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Kasım 2011 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'yi 2023 hedeflerine esnafla birlikte götüreceklerini belirterek, "Bizim görevimiz greyderlik. Biz hükümet olarak sizin önünüzdeki engelleri açacağız ki siz de otobanda bu engellere takılmadan gideceksiniz. Esnafı bürokrasiye boğdurmayacağız" dedi.

Açılışlara katılma üzere Mersin'e gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin (MESOB) Şoförler ve Otomobilciler Odası'nda düzenlediği ve esnafın sorunlarının dile getirildiği toplantıya katıldı. Esnafın sorunlarını dinleyen Bakan Çağlayan, başta esnafınkiler olmak üzere tüm kesimlerin sorunlarının çözümü noktasında büyük çaba içerisinde olduklarını söyledi. Türkiye'nin dünya çapında elde ettiği başarıların son derece önemli olduğunu belirten Çağlayan, "Ama bunlar bize yetmez. Bu ülkenin hak ettiği, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmaktır. Dünyanın her yerinde, büyük ülkelerde sıkıntılar çekilirken, biz ihracatımızda 135 milyar dolara ulaşarak bu yıl rekor kıracağız. Bu yıl 770 milyar doların üzerinde bir milli gelire sahip olmayı hedefliyoruz ve 2023'te 500 milyar dolara ulaşmalıyız. Bugün Avrupa'da 6 milyon Türk söz sahibi, işadamı konumunda. Türkiye'nin yaptıklarını ve yapacaklarını gittiğim her ülkede göğsümü gere gere anlatıyorum. Dünyada ekonomik krizler yaşanırken, biz iddialı hedefler koyuyoruz, iddialı hesaplar yapıyoruz" diye konuştu.

'GÖREVİMİZ GREYDERLİK'

Esnafın sıkıntılarını çok iyi bildiğini dile getiren Çağlayan, gelecek neslin daha iyi bir Türkiye bulması için gece gündüz koşturduklarını vurguladı. Özellikle bürokraside yaşanan sorunlara dikkat çeken Çağlayan şöyle devam etti:

"Bizim görevimiz greyderlik. Biz hükümet olarak sizin önünüzdeki engelleri açacağız ki siz de otobanda bu engellere takılmadan gideceksiniz. Sizi bürokrasiye boğmayacağız, buna hakkımız yok. Benim esnafım, sanayicim söylüyor, hayretlerle dinliyorum, 'Şu kanunun şu fıkrası' diyor. Kanunu bu hale getiren bürokratlar utansın. Benim esnafımın ne işi var kanun fıkrasıyla. Esnafım işini yapacak, taksisini kullanacak. Onları bürokrasiyle uğraştırmayacaksın. Esnafın yapacağı iş ekmek üretmek, saç tıraş etmek. Bürokrat topu sahada içinde gezdiriyorsa, 90 dakikayı dolduruyorum derse, ben de ona kırmızı kartı gösteririm."

AB'NİN 19 ÜLKESİNDEN DAHA İYİ DURUMDAYIZ

Bugün bazı ülkelerin ekonomik sıkıntılarla boğuşurken Türkiye'nin dimdik ayakta olduğunu hatırlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz sizlerden gelen vergilere halel getirtmedik. Kabadayılığımız, babayiğitliğimiz buradan geliyor. Çünkü bizim borcumuz Avrupa ülkelerinin neredeyse yarısı kadar. Allah nazardan korusun. Avrupa Birliği'nde 27 ülke var. Biz toplam kamu borçlarının milli gelire oranı açısında çoğundan daha iyi durumdayız, 19 ülkeyi geride bıraktık. Bütçe açıkları konusunda Avrupa'nın 20 ülkesinden çok daha iyi konumdayız. Biz kalkacağız, bizi almamak için her türlü evirmeyi çevirmeyi yapan, ikiyüzlü davranan AB'nin 19-20 ülkesinden daha iyi olacağız. Bu bize yetmez, daha ileri gideceğiz. Geçmiş dönemde siyasilerin yaptığı kabadayılığın bedelini bugün biz ödüyoruz. Türk bankacılık sektörünün dünyaya göre sermaye kapasitesi açısından 2 kat daha iyi durumda. Görevde olduğumuz sürece onlara yanlış yaptırmadık, yaptırmayız. 10 sene önce batan bankalar niye artık batmıyor? O hovardalığı hatırlıyor musunuz? Hepinizin cebinden bin dolar çıktı, farkında değilsiniz."

AHİLİK KAFTANI GİYDİ

Toplantıda MESOB Başkanı Talat Dinçer, Bakan Çağlayan'a sorunlarını ve isteklerini içeren bir dosya sundu. Talat ayrıca, bu yılki Ahilik Haftası'nda 'Ahi Baba' seçtikleri Çağlayan'a Ahilik kaftanı giydirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber