El titremesini hafife almayın

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Aralık 2011 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sakinleşince geçer' diyerek çoğu zaman önemsenmeyen el titremeleri, ciddi nörolojik hastalıklar, Parkinson ve tiroid bezi rahatsızlıklarının ilk bulgusu olabilir.

El titremesi, stres, kullanılan ilaçlar ya da bazı metabolik hastalıklar sonucu ortaya çıkabiliyor. Ancak uzmanlar el titremelerinin hafife alınmaması konusunda uyarıyor. Çünkü, önemsenmeyen bu titremeler çoğu zaman ciddi nörolojik hastalıkların ilk bulgusu da olabiliyor. Bazen stres anında titriyor eller, bazen de tiroid bezi hastalıkları nedeniyle. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da belirebilen bu sorun, kimi zaman Parkinson gibi çok önemli nörolojik hastalıkların ilk belirtisi oluyor. O nedenle hiçbir titremenin ?sakinleşince geçer!? diye küçümsenmemesi gerekiyor. Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, tıpta ?tremor' olarak adlandırılan el titremesi hakkında sorularımızı yanıtladı. Titremenin pek çok nedeni olmakla beraber, en önemlileri stres, korku, hipertiroidizm ya da hipokalsemi (vücutta kalsiyum miktarının azalması) gibi metabolik durumlar ile bazı ilaçlar ve uyarıcılar olarak sıralanıyor. Parkinson ve bazı hareket bozuklukları da bu nedenler arasında yer alıyor. Nerede ya da hangi şekilde ortaya çıkarsa çıksın, tremor yakınması olan kişinin, buna eşlik edebilecek hastalıklar açısından değerlendirilmek amacıyla bir nöroloğa başvurması gerekiyor. Kullanılan bir ilacın dozunu ayarlayarak bu sıkıntıyı sona erdirmek mümkün oluyor. Kimi zaman da önemli bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkan tremora tanı konması hayati önem taşıyor. Özellikle esansiyel tremor ve fizyolojik tremor kafein alımı, stres, sıkıntı ve fiziksel yorgunlukla artış gösteriyor.

TİTREME, STRESE BAĞLI İSE HASTANIN PSİKOLOJİK DESTEK ALMASI ŞART

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Tremorun tedavisi nedene bağlı olarak belirleniyor. Bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan titremede, dozaj azaltılması ya da ilacın tamamen kesilmesi gündeme geliyor. Parkinson hastalığına bağlı bir tremor görülüyorsa, o yönde tedaviye başlanıyor. Esansiyel tremorun tedavisinde kullanılan farklı gruplardan ilaçlar var. Öte yandan eğer titreme strese bağlı ise psikolojik destek ve stres yönetimi konusunda hastanın bilgilendirilmesi önem taşıyor. Metabolik bozukluklardan kaynaklanan tremorda ise altta yatan sorunun giderilmesi tremoru düzeltiyor. Seçilmiş vakalarda cerrahi yöntemler de kullanılabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber