MEB bursu ile ABD'ye giden öğrenciler zor durumda

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Aralık 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SEZAİ KALAYCI

Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla ABD'de yükseköğrenim görmek için giden Türk öğrenciler zor durumda. Bakanlık, teşkilat yapısında yaptığı değişiklik nedeniyle bu ülkedeki eğitim ataşelerini geri çağırdı. Konsoloslukta muhatap bulamadıkları için burs ve harçlıklarını alamayan öğrenciler maddi sıkıntı yaşıyor.5 yılda 5 bin öğrencinin burslu olarak yurt-

dışında yükseköğrenime gönderilme projesi kapsamında Amerika'ya giden Türk talebeler sıkıntı yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni yapılanma içine girmesi nedeniyle Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda görevli iki ataşesi merkeze çağrıldı ve yerlerine henüz atama yapılmadı. Bu nedenle Amerika'da MEB bursu ile öğrenim gören çok sayıda öğrenci bursunu alamıyor. Bazılarının da okul harçları yatmıyor.

MEB bursu ile Amerika'da bugün yaklaşık 4 bin Türk öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin harçları da dahil olmak üzere burs ve diğer tüm yazışma işlemleri Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'ndaki eğitim ataşeliğince yürütülüyor. Uzun süredir öğrenciler eğitim ataşeliğindeki fazla iş yüküve işlemlerdeki gecikmeler nedeniyle mağdur olduklarını dile getirdi. Gazetemize ulaşan bursiyerler, New York'taki eğitim ataşeliği ile yazışmaların uzun zaman alması, telefonlarına cevap alamamaları, burslarının zamanında ödenmemesi veya yanlış ödemelerin yapılması gibi bazı teknik sorunları da sıkça yaşadıklarını dile getirdi. New York Başkonsolosluğu, eğitim ataşeliğine bir aydır atama yapılmaması nedeniyle buraya geçici olarak ekonomi ataşesini görevlendirdi. Ancak iş yükünün fazlalığı ve yetersiz personel nedeniyle gerek sistem gerekse teknik sorunlar giderilebilmiş değil. Eğitim hayatlarında aksaklık yaşanmasını istemeyen öğrenciler okullarına haziran ayından kalan ve MEB tarafından ödenmesi gereken harç borçları olduğuna dikkat çekiyor. Geçmiş dönem borçları ödenmediği için önümüzdeki eğitim dönemi için de kayıt yaptıramıyor. Türkiye'nin kendileri için yaptığı fedakarlığın farkında olduklarını belirten öğrenciler, "Çoğumuz ömürleri boyunca bize verilen toplam bursun miktarı olan parayı bir arada görmemiştir. Biz bu fedakârlığın farkındayız. Ama yaşadığımız sıkıntı hem memleketimize olan maliyeti artırıyor hem de zaman kaybına yol açıyor." şeklinde yakınıyor. Mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber