'Kimi zaman engelli, çoğu zaman sağlıklı'dan yasayı protesto

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ta İletişim Fakültesi mezunu bir kekeme, fiilen kendilerini engelli kabul eden ama engellilerin hiç bir hakkından yararlandırmayanları maç spikerliği yaparak protesto etti.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, 4 yıllık Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu devlet memuru Hasan Başar, kendilerini kimi zaman engelli, çoğu zaman sağlıklı kabul edenlere tepki gösterdi. Elinde konuşma engelli olduğunu gösteren raporla özürlü duruma düşen Hasan Başar, devletin mevzuat gereği bu raporda özürlülük oranını belirtmemesi nedeniyle engellilerin istifade ettiği hakların hiç birinden yararlanamıyor.

Yasanın düzeltilmesini isteyen kekeme devlet memuru Hasan Başar, "Devlet, üniversiteye girerken kekemeyi engel olarak tanımadığından, hukuk, iletişim, siyasal bilimler gibi konuşmaya dayalı birçok alanda eğitim hakkı tanıyor. İş hayatına gelince, konuşmanın önemi herkesçe bilinmesine rağmen devlet, kekemelere bu sorunları yaşamayacakları bir alanda istihdam imkanı vermiyor. Kendi mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli tedavi desteğini vermiyor. Devlet kekemeleri kendi kaderlerine terk ediyor. Konuşma engelli rapor için müracaat edildiğinde, Sağlık Bakanlığı kekemelerinin özürlük oranını tespit yönetmeliğinde, kekemelere engel oranı verilmediği için sağlam gözüküyoruz. Yani biz kekemeler, sunuculuk, gazetecilik, avukatlık gibi meslekleri icra edebiliriz. Fiilen biz eğitimi bu şekilde görmüş olsak bile konuşmaya dayalı işleri yapamıyoruz. Bu engel olarak sayılmadığı için vergi indiriminden yararlanamıyoruz. Devlet konuşma engellilere engel oluyor. Bu da büyük bir çelişki" diyerek tepkisini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın özür durumunu belirtmediği raporu veren Numune Hastanesi'nin de çalışamayacağı alanlar kısmını boş bırakması nedeniyle tamamen sağlıklı gözüktüğünü kaydeden Başar, kendisine spikerlik ve sunuculuk gibi konuşmaya dayalı iş teklif edildiğinde kanunen de önünde engel olmadığını söyledi. Ayrıca kekeme Başar, raporda ihmali bulunan Numune Hastanesi ile özürlülük oranını belirtmeyen Sağlık Bakanlığı'na dava açacağını kaydetti. Yanlışlıkların yapıldığını iddia ettiği raporla maç spikerliğine başlayacağını vurgulayan Hasan Başar, "Bu, devletin mevzuatına göre, kekemeden maç spikeri, program sunucusu, hızlı gazeteci hatta avukat bile olur. Fakat kekemeler asla ve asla bir engelli olamaz. Çünkü kekemeler yüzde yüz sağlamdır. Siz de bunun tanığı olacaksınız" diyerek yıllar önce oynanan Monaco-Galatasaray mücadelesini anlatmaya başladı. Kulaklık ve mikrofonuyla birlikte bir spiker havasına bürünen Başar, gelecek teklifleri de değerlendirebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber