Hazımsızlık deyip geçmeyin!

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 05 Aralık 2011 19:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzun süreli hazımsızlık; reflü, safra kesesi ve mide kanseri gibi bazı sindirim sistemi hastalıklarının habercisi olabiliyor.

Şişkinlik, bulantı, karnın üstünde ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren hazımsızlıktan hemen herkes hayatının bir döneminde yakınıyor. Ancak hazımsızlık sadece tüketilen besinlerle ilişkili olmayabiliyor. Uzmanlar, hazımsızlık yaşayan özellikle 40 yaşın üstündeki kişilerin doktora başvurmasını tavsiye ediyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Ersin, "Pek çok sorun olabilir. Bu reflüden tutun, mide ülserinden, oniki parmak bağırsağı ülserinden pek çok sorunla karşı karşıya kalabiliriz, ama biz hepsinden önce mide kanserinden korkuyoruz. Çünkü diğerlerinde bir şekilde teşhis gecikse bile tam bir tedavi mümkün iken mide kanserinde gecikme tedavinin sonuçlarını önemli ölçüde etkilemekte" dedi.

Uzmanlar, diyet değişikliğine rağmen geçmeyen hazımsızlığa dikkat çekiyor.

Ersin, "Son aylarda ısrarla geçmeyen bir hazımsızlığı varsa, elbette bunu araştırmak lazım. Özellikle 40 yaşın üzerinde kişilerde bu tip mide alışkanlıklarındaki değişikliklerin endoskopik olarak incelenmesi gerekir" diye konuştu.

Mide sağlığını korumak için ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınmak ve hızlı yemek yememek gerekiyor. Sigara ve alkol tüketmemek ve fiziksel aktivite yapmak da tavsiye ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber