Üniversite çok, öğretim elemanı yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Aralık 2011 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversite sayısı 165'i buldu. Son 5 yılda kurulan üniversiteleri inceleyen Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in tespitlerinden bazıları şöyle:

Ömür EMLİK / ANKARA

- YÜZ ÖĞRENCİYE BİR ÖĞRETİM ÜYESİ: Mühendislik fakülteleri ele alındığında, Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi başına 19, Aksaray Üniversitesi'nde 101'i öğrenci düşüyor.

- ÖĞRETİM ÜYESİ ARZI: Üniversitelerin en zayıf noktalarından biri üniversite sayısının artışıyla orantılı olarak öğretim üyesi arzında dengeli büyüme olmaması.

- LİSANSÜSTÜ EĞİTİM YETERSİZ: Doktora eğitimi alan öğrencilerin sayısı 2 kat arttı. Ama mezuniyet oranlarında değişiklik olmadı. TÜBA'ya göre doktora öğrencilerine yeterli lisansüstü eğitim verilmiyor. Öğrenciler de doktora süresini uzatıyor.

EĞİTİM DE ARAŞTIRMA DA DÜŞÜYOR

Öğretim üyesi arzında ortaya çıkan dengesizlikler hem eğitimin kalitesini olumsuz etkiliyor hem de aşırı ders yükü altında kalan öğretim üyelerinin araştırma kapasitelerini düşürüyor. Türk yüksek öğretimindeki büyümenin sürdürülebilmesi için doktora mezun sayısındaki artışı korumaya dönük teşvik ve desteklerin artırılarak sürdürülmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber