Göçmen kaçakçılığı zanlısı, sınır kapısının emniyet müdürü çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2011 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mit ve Jandarmanın yaklaşık 9 aylık bir takip ile gerçekleştirdiği göçmen kaçakçılığı operasyonunda yakalanan J.G isimli zanlının Habur Sınır Kapısı'nın Kuzey Irak tarafındaki Iraklı emniyet müdürü olduğu ortaya çıktı. Ekim ayında Sultangazi'de yanan ve 7 kaçağın hayatını kaybettiği evin de bu şebekenin evlerinden biri olduğu iddia edildi.

Jandarma ve MİT'in operasyon kapsamında edindiği bilgilere göre şebekenin kaçakları "şok" olarak adlandırılan evlerde barındırdıkları ve ihtiyaçlarını bu evlerde karşıladıkları belirlendi. 7 Ekim 2001 tarihinde Sultangazi ilçesinde yanan bir gecekondunun da bu evlerden biri olduğu iddia edildi. Bu evlerin özellikle jandarma ve polis noktalarından uzak yerler dikkate alınarak seçildiği ve yangın olayından sonra kaçaklara katalitik soba ve benzeri ısınma aletlerinin verilmediği tespit edildi. Dikkat çekmemek için yemek ihtiyaçları tamamen konserve türü yiyeceklerle karşılanan kaçakların deniz yolu ile Türkiye'ye getirildikleri belirlenmişti.

Ayrıca yapılan tespitlere göre insan tacirlerinin kendi aralarındaki konuşmalarda şifreli konuştukları ve Atina için "direk", İtalya için "çizme" şifresini kullandıkları belirlendi. Kişi başı 5 ile 10 bin Euro para veren kaçakların teknelerle deniz yoluyla yurt dışına çıkarıldıklarını belirleyen ekipler, tehlike durumunda bu teknelerin batırılması yoluna gidildiğini de belirledi. Kaçakların hastalanmaları durumunda bazı kliniklere götürüldüklerini belirleyen jandarma ekipleri, bu sağlık merkezlerinin isimlerine ulaşmaya çalışıyor.

Gözaltına alınan zanlılardan birinin Habur Sınır Kapısı'nın Irak tarafındaki bölümünde görev yapan emniyet müdürü J.G olduğu ortaya çıktı. J.G'nin paravan şirketlerinin bulunduğu tespit edildi. J.G ile ilgili araştırmaların sürdüğü ve bağlantılarının deşifre edilmesine çalışıldığı belirtildi.

Jandarma ve MİT'in koordineli olarak yaptığı operasyonda 38 şüpheli yakalanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber