CHP'den 'Araştırma görevlileri' için teklif

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2011 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, araştırma görevlileri arasındaki farklı statülerin kaldırılması amacıyla yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan Teklif, Yükseköğretim Kanununda değişiklik yapılmasını içeriyor. Teklifle, yüksek lisans öğrencilerine sadece burs verilmesi öngörülürken, araştırma görevlisi olarak iki farkı yolla atama yapılmasına son verilmesini düzenliyor.

Teklifin gerekçesinde, Yükseköğretim Kanunun 33. maddesinin (a) fıkrasında, araştırma görevliliğinin tanımı yapılarak, bu kadroya atanma usul ve süresi hakkında kurallara yer verildiği, ancak yasanın 50. maddesinin (d) fıkrasında lisans üstü öğretim yapan öğrencilerle ilgili olarak ''her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine atanmaları''na imkan tanındığı, bununla farklı bir yoldan araştırma görevliliği statüsüne geçişin düzenlendiği ifade edildi.

Gerekçede, ''İstisnai olması gereken yol, YÖK'ün telkinleri ve kadro tahsislerindeki yönlendirmeler soncunda giderek asli yol olmuştur. Türkiye genlinde 6 bine yakın araştırma görevlisi, bu yolla görev yapmaktadır'' denildi.

Teklifle, aynı görev alanı için farklı statü oluşturma anlayışları giderilerek, öğretim yardımcılığı gibi önemli bir görevin eğreti statüde yapılmasının engellenmesi, ayrıca istisnai yolla alınanların bu kadroda geçirdikleri sürenin araştırma görevlisi olarak geçirilmiş sayılmasının da amaçlandığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber