Bakan Şimşek: 9,5 yılda 301 bin tane öğretmen ataması yaptık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2011 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin son 9,5 yılda eğitimde büyük mesafe kat ettiğini belirterek, ''160 binden fazla derslik yaptık, 301 bin tane öğretmen ataması yaptık'' dedi.

Bakan Şimşek, Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) tarafından hayırseverlere plaket verilmesi için düzenlenen törende, eğitime verilen önemin insana verilen önem olduğunu belirterek, AK Parti hükümetleri döneminde en büyük bütçenin eğitime ayrıldığını söyledi.

Eğitime verilen önemin en büyük göstergesinin ona ayrılan bütçe olduğunu ve eğitime ciddi oranda bütçe ayırdıklarını vurgulayan Bakan Şimşek, 2002 yılında üniversitelere ayrılan paranın yaklaşık 11 milyar lira, 2012 yılında ayrılacak paranın ise 56,3 milyar lira olduğunu kaydetti.

Şimşek, Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi ve dünya ile arasındaki farkı hızlı bir şekilde kapatmak için eğitime bugünden çok daha fazla kaynak ayırması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Biz, bunu yapıyoruz, geçmişte bu yapılmamış. Bugün 25 yaş üstü nüfusumuzun ortamla okulda geçirdiği süre 6,5 yıl. Bu çerçeveden bakıldığı zaman Türkiye ortaokul terk düzeyinde gibi görülüyor. Bu Türkiye için büyük bir dar boğazdır. Okul öncesi eğitimde, 2002 yılında 100 çocuğumuzdan sadece 11'i okula gidebiliyordu. Bugün bu oranı Türkiye çapında yüzde 45'lere çıkardık ama daha kat edecek mesafemiz var. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bu oran yüzde 70-80 civarındadır. İlköğretimde okullaşma oranı yüzde 96,5 idi, şimdi okul çağını geçirip de sonradan eğitim imkanı verdiğimizi dahil edersek o oran brüt olarak yüzde 107,6'ya çıkmış. Yani şu anda ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 100'dür. Orta öğretimde, yüksek öğretimde de artış var. Yani Türkiye eğitim anlamında şu son 9,5 yıl içerisinde çok büyük mesafeler kat etti. Gelinen noktayı yeterli bulmuyoruz. 160 binden fazla derslik yaptık, 301 bin tane öğretmen ataması yaptık.

Maalesef eğitimdeki kalitede arzulanan noktada değiliz. Özellikle uluslararası sınavlarda bizim sıralamamız iyi bir durumda değil. Bunu da aşmak için başbakanımızın açıkladığı Fatih Projesi var. Fatih Projesi ile biz ülkemizin en ücra köşelerine dahil akıllı tahta, dijital tablet, internet dağıtarak, bir yandan dijital çağı yakalıyoruz. Öğrencilerimiz belki kitap bile taşımayacak artık. Bütün bilgiler tablet bilgisayarda olacak. Öte yandan daha önce de biz öğrencilerimize okula giderken bütün kitaplarını masanın üzerine bıraktık. Bugüne kadar öğrencilerimize 200 milyondan fazla kitap verdik.''

-165 üniversite var

Bakan Şimşek, 2002 yılında göreve yeni başlayan bir öğretmenin 470 lira maaş, 165 lira da ek ders ücreti aldığını, bugün yeni başlayan bir öğretmenin ise bin 593 lira maaş, 457 lira ek ders ücreti aldığını belirterek, enflasyonun 2 katı kadar artış sağladıklarını söyledi.

Türkiye'nin her konuda büyük mesafeler kat ettiğini, bütün illerde üniversite kurduklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

''Bugün Türkiye'de 165 tane üniversitemiz var, 2002 yılında sadece 76 tane vardı. Bu dönemde en büyük hayır işi nüfusun bu kadar genç olduğu bir ortamda kalıcı bir eser bırakmaktır. Bu da eğitimle oluyor. Eğitime yapılan bir liralık bile bir yatırım önümüzdeki kırk yıl içerisinde Türkiye'ye bir getiri sağlıyor, bir fayda sağlıyor. İnşallah hayırseverlerimizin bu konuda yardımları devam eder. Diğer hayırseverlerin de TOGEM'e başvurarak eğitime destek vermeleri arzusundayız. TOGEM sadece eğitimle ilgilenmiyor. Hakikaten ihtiyaç sahibi muhtaçlara ciddi katkıda da bulunuyor. Bu konuda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.''

Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) Başkanı Saadet Gülbaran ise TOGEM'in 2005 yılında Emine Erdoğan'ın himayesinde kurulmuş gerçek bir sosyal paylaşım sistemi olduğunu ve kendilerine yapılan bağışlarla, ihtiyaç sahibi ailelere yiyecek, giyecek eşya ile sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.

Bu hizmetlerinin yanı sıra 3 yıldır ''Ana sınıfsız okul kalmasın'' projesini yürüttüklerini, bundaki amaçlarının her çocuğu anaokuluna kavuşturmak olduğunu bildiren Gülbaran, ''Yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma sevdasıyla dimdik ayakta duran bir köprüyüz. Kartopu misali büyüyoruz. Tek bir gezici anaokulu ile başlayan projemizde Türkiye'nin değişik illerinde 204 anaokulu eğitime açtık'' dedi.

Hayırseverlere plaket verdikten sonra Kızıltepe ilçesine geçen Şimşek, burada TOGEM tarafından Süleyman Demirel İlköğretim Okulu içerisinde oluşturulan ana sınıfının açılışını yaptı.

Sınıfları gezen Bakan Şimşek, çocuklara oyuncak dağıttı. Aldığı kırmızı renkli kamyon oyuncağını geri vererek, yeşil renklisini isteyen bir çocuğa Bakan Şimşek, ''Halbuki Kürtler kırmızı sever'' dedikten sonra oyuncak kamyonu yeşil renklisiyle değiştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber