Pasif içicilik KOAH riskini 2 kat arttırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2011 21:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kronik akciğer rahatsızlığı olarak adlandırılan KOAH hastalığının bilinen en önemli nedeninin sigara olduğu belirtildi. Uzmanlar, sigara içinlerde KOAH gelişme riskinin yüzde 20 civarında olduğunu kaydetti.

Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Klinik Direktörü Doç.Dr. Tekin Yıldız, sigaranın bilinen en önemli KOAH nedeni olduğunu söyledi.

"KOAH'lı hastaların birçoğunda eşlik eden başka risk faktörleri de olmakla birlikte, olguların yüzde 70-80'inden ön planda sigaranın sorumlu olduğu düşünülmektedir." diyen Yıldız, pasif içiciliğe dikkat çekti.

Pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırdığı vurgulayan Yıldız, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

"Tam olarak geri dönüşümlü olmayan ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık zararlı gaz ve partiküllere, özellikle sigara dumanına karşı oluşan, iltihabi bir süreç sonucu gelişir. Bu iltihabi süreç yalnızca akciğerlerle sınırlı kalmaz ve vücuttaki diğer organları da etkiler. KOAH'da kronik hava yolu daralması, küçük çaptaki solunum yollarında daralma ve akciğer dokusunda yıkıma bağlı olarak gelişir. Kronik yangı küçük çaplı solunum yollarındaki yapısal değişikliklere neden olur. Tüm bu değişiklikler, hava yollarının nefes verme sırasında açık kalmasını engeller. Oluşan bu hava akım kısıtlanması; ucuz, basit, tekrarlanabilir ve uygulanması kolay bir test olan spirometri ile kolaylıkla ölçülebilir."

KOAH'ın sigara başta olmak üzere, mesleki toz ve kimyasallar, ortam kirliliği gibi bir çok faktöre bağlı olarak geliştiğini ifade eden Yıldız, "Kırk yaş üzeri bir olguda bu bulgulardan herhangi birinin varlığında KOAH düşünülmeli ve spirometrik inceleme yapılmalıdır. Bu bulgular tek başına tanısal olmamakla beraber, birden fazla bulgunun bir arada olması KOAH olasılığını arttırır. Kesin tanı için mutlaka spirometri yapılmalıdır. KOAH'lı hastaların genellikle şu yakınmaları olmaktadır; nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma KOAH, tüm dünya ülkelerinde önemli bir sakatlık ve ölüm nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne göre KOAH, dünyada en yaygın görülen 4. ölüm nedenidir ve her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. 2004 yılında yayınlanan Sağlık Bakanlığı "Ulusal Hastalık Yükü (UHY)" çalışmasına göre, KOAH Türkiye'de 3. ölüm nedenidir." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber