Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı: 30 yıldır iyi öğretmen yetişmiyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Aralık 2011 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk'tan tartışma yaratan sözler: 'Eğitim fakültelerinde 30 yıldır iyi öğretmen yetişmiyor'

Prof. Dr. Ziya Selçuk gerçek anlamda uzun süreli öğretmen eğitimi yapılmadan eğitimde kalıcı projelerin hayata geçirilemeyeceğine dikkat çekerek, "Dünyadaki benzer tecrübeler, teknolojiye yapılan her 1 dolarlık yatırımın yanı sıra, 1 dolar da öğretmen eğitimine yatırım yapılması gerektiğini gösteriyor. Sadece bu ölçüt bile yeni sorular sormayı hak ediyor. Zira teknolojiye doğru yapılan yatırımlar motivasyon, değer ve başarı getirirken, yanlış yatırımlar güvensizlik, öğrenilmiş çaresizlik ve teknoloji istismarına yol açabilmektedir" dedi.

Sabah'ın haberine göre; Prof. Selçuk ABD'de yapılan araştırmalarda ne öğretim elemanları ne de öğretmen adaylarının yüzde 99'unun teknolojiyle bütünleşik şekilde ders yapamadıklarına dikkat çekerek, "Teknoloji bu çağın çocuklarının eli kolu gibi.Muhakkak surette sınıflarda yerini almalı. Dewey, 'Eğer bugün, dün öğrettiğimiz gibi öğretiyorsak, çocuklarımızın geleceğinden çalıyoruz' diyor.

Ancak 1980'lerdeki 1 milyon bilgisayar projesinden beri, teknolojiyi buzdolabı alır gibi okullara sokmaya çalışıyoruz. Bu tür iyi tasarlanmamış projelerin başarısızlığı 'teknolojinin gereksizliği' düşüncesini güçlendirmektedir.

Şimdilerde aynı senaryoyu Fatih Projesi sürecinde yaşıyoruz. Eğer bir eğitim sisteminin tüm girdi, süreç ve çıktıları yapısal olarak iyi işler haldeyse teknoloji artı değer katar" diye konuştu.

Prof. Selçuk'un değerlendirmeleri

- Öğretmen yetiştirmeyi üniversiteye havale ettik. Üniversiteler otuz yıldır iyi öğretmen yetiştiremiyor.

- Araçları amaç kıldık; sınav kazanmayı sistemin ana gayesine dönüştürdük. ÖSYM bir dakikada soru çözebilenleri başarılı, iki dakikada çözebilenleri başarısız diye etiketlerken, aslında milyonlarca çocuğumuzun kendine olan güvenini yok eden bir kuruma dönüştü. Türkiye'de başarısız olarak etiketlenen onbinlerce çocuğumuz dünyanın iyi üniversitelerinde pekala üstün başarılar ortaya koydular.

- İyi yapamadığımız şeyleri daha çok yapmaya çalıştık. Hiç kimsenin İngilizce öğrenemediği bir sistemi onbinlerce yeni öğretmen atayarak devam ettirdik.

- Öğretmen kalitesiyle uğraşmak yerine, bilgisayar alımı, sınav sayısını artırma, öğretmene sınav koyma gibi gereksiz işlere yöneldik.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber