15 yaş üstü sigara içenlerin oranı yüzde 27'lere geriledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2011 23:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakan Recep Akdağ, Türkiye'de 15 yaş üzerinde sigara içenlerin oranının yüzde 33'lerden yüzde 27'lere gerilediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de son 9 yılda sağlık alanında önemli bir yol kat edildiğini söyledi. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerdeki bazı sorunlarla Türkiye'nin de karşı karşıya olduğunu ifade eden Akdağ, "Türkiye'de birinci sırada kalp damar hastalıkları, ikinci sırada kanserlerle karşılaşıyoruz. Yakın bir gelecekte yeterince tedbir almazsak, belki kanser birinci sıraya oturacak. Ya da kalp damar hastalıkları ile mücadelede çok başarılı davranırsak, kanser yine gelip başa oturacak. Böyle bir ihtimal önümüzdeki yıllar için var." dedi.

Birey olarak yaşam biçimi değiştirilmeden çağın ve geleceğin hastalıklarından korunmanın mümkün olmadığının altını çizen Akdağ, "Eğer sigara içiyorsanız ve sigara içmeye devam edecekseniz, bu sizi akciğer kanserine ya da gırtlak kanserine adım adım taşıyacaksa bunu hiç kimse önleyemez. Sigara içmeye devam edin, devlet ? hükümet bir ilaç bulsunlar, sigara içmeye devam ederken o tedaviyi size yapsınlar, sigaranın genleriniz üzerindeki olumsuz etkileri meydana gelmesin, siz sigaradan keyif almaya devam edin, ama kanser olmayın. Böyle bir gelecek yok, bu mümkün değil. Sigara içmeye devam ederseniz, kansere davetiye çıkarmış durumdasınız.? diye konuştu. Cep telefonu, radyo frekansları, beslenme şekilleri gibi bazı hususların zararlarına ilişkin tartışmaların sürdüğünü hatırlatan Akdağ, "Bunların bir çoğu henüz karar verilememiş hususlar. Bilim dünyası tartışıyor ama bize kesin bir şey de söylemiyor. Ya da küçük ip uçları bulunmuş. Yaşam biçiminizin şöyle olması, bizi riske götürebilir, diye. Ancak çok iyi bildiğimiz bir şey var ki sigara dumanı ile her karşılaştığınızda sizi kansere götürebilecek bir zehir ile karşı karşıya gelmiş oluyorsunuz." dedi. Türkiye'de sigaraya karşı ciddi bir mücadele yürütüldüğünü dile getiren Akdağ, "Savaş kelimesi genelde kötü çağrışım yapar. Sağlık Bakanlığındaki dairemizin ismi Kanserle Savaş Dairesi. Ama bu kadar bizi tehdit eden bir hastalık ile karşı karşıya isek savaş kelimesini kullanmak, burada en doğru olanı." şeklinde konuştu.

"2 MİLYON İNSAN SİGARA İÇMEKTEN VAZGEÇTİ"

Sigarayla mücadelede ciddi bir başarı sağlandığını aktaran Akdağ, ?Bununla iftihar ediyoruz. DSÖ, Türkiye'yi sigara ile mücadele eden ülkeler içerisinde 4. sıraya koydu. 2012'de bu sıralamada ilk 3'e gireceğimizi kuvvetle ümit ediyoruz. Türkiye'de 15 yaş üzerinde sigara içenlerin oranı, birkaç yıl içerisinde, bu mücadeleyi yoğun olarak başlattığımız son yıllarda yüzde 33'lerder, yüzde 27'lere geriledi. Bu yüzde 6'lık kazanç büyük bir kazanç." dedi. İki milyonun üzerinde insanın Türkiye'de sigara içmekten vazgeçtiğini dile getiren Akdağ, şöyle devam etti: ?Ancak yüzde 27 halen sigara kullanıyor. O zaman bu mücadelenin daha başlarındayız. Bunu 25'e, 20'ye, 10'a keşke Allah güç kuvvet verse de sıfıra indirsek, kimse bu ülkede sigara içmese. Bu söylediklerimin rahatsız ettiği kişiler de var. Uluslar arası sigara firmaları bu çabalardan her zaman rahatsız oldu.?

"200 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ İLAÇ TEMİN EDİLDİ"

Sigarayla mücadele kapsamında 200 bine yakın kişiye ücretsiz ilaç temin edildiğini hatırlatan Akdağ, ?Belki de dünyada bu kadar büyük bir sigara bıraktırma programı Türkiye dışında yürütülmemiştir. Bunda da büyük başarılar elde edeceğimize inanıyorum.? ifadesini kullandı. Pek çok ülkenin sigara ile mücadelede geri adım attığını aktaran Akdağ, ?Türkiye geri adım atmak bir yana her geçen gün bu konudaki kararlılığını pekiştirerek adımlarını atıyor. Bu meseleye başından beri büyük destek veren, Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile birlikte çalıştık, eksik kalan bir iki ufak mesele için bir teklif daha getiriyor. Sigaraya karşı mücadele edenlerin safında kimler varsa, yakında iyi bir haber daha duyacak inşallah.? diye konuştu.

"KETEM SAYISI 146'YA ÇIKACAK"

Kanserde erken teşhisin önemini vurgulayan Akdağ, bu konuda da çok mesafeler alındığını kaydetti. Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezleri kurulduğunu hatırlatan Akdağ, ?Şu anda Türkiye'de 123 KETEM faaliyette. Bunu 146'ya çıkartacağız.? dedi. Akdağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 34 kadın ve aile sağlığı merkezinin KETEM olarak hizmet verdiğini de sözlerine ekledi. Meme, rahim ağzı ve kolon kanserine karşı bazı testlerin yapılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Akdağ, "Türkiye'de KETEM'lerde ücretsiz tarama imkanı var. Dolayısı ile aile hekimleri ile irtibat kurarak ya da doğrudan KETEM'lerle irtibat kurarak, kadınlar için belli bir yaştan sonra meme taramalarını, rahim ağzı kanser taramalarını yaptırmak gerekiyor. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı davransınlar. Hem erkek hem kadınlara yönelik kolon kanserlerinin erken teşhisi içinde dışkı testlerini belli yaşlardan sonra bu kurumlarımızda yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber