Varis gelir elde etse dahi, depremde ölen devlet memurunun aylığının alabilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Aralık 2011 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstifa eden memurların ödenmeyen emeklilik ikramiyesi yeniden düzenleniyor. Bu konudaki tasarıya ulaşmak için tıklayınız.

- DEPREM AYLIKLARI;

Sitemizde deprem sonrası öncelikli olarak dikkat çekmek istediğimiz konulardan olan, depremde malul kalanlar ile ölen devlet memurlarının hak sahiplerine aylık bağlanılması gerektiğini, daha önce aranılan 1 yıllık sigortalılık şartının ortadan kaldırılması gerektiğini belirtmiştik. Kanun koyucu bu yönde bir çalışma yapmış ve bir yıllık süre şartını 30 güne indirmiş bulunmaktadır. Sosyal Devlet ilkesinin gereğini yerine getirdiği için bu şekilde bir çalışmayı takdirle karşılamaktayız.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu eklenilecek olan Geçici Madde 37 hükmü ne getiriyor?

1- 23,10,2011 ve 9,11,2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için sigortalının kendisi veya ölen sigortalının en az en az 30 günlük bir çalışma süresinin bulunması gerekecektir. (devlet memuru, sigortalı, bağ-kurlu olanlar için), Bu süre bulunmuyor ise bu maddeden yararlanmaları mümkün olmayacaktır.

2- Depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için Sosyal Güvenlik Kurumunca katılım payının alınmayacaktır.

2- Daha önce sitemizde yer verdiğimiz 4447 sayılı Kanun ile getirilen Geçici 5, maddeden diğer bir farklılık, daha önce aylık veya gelir alanlara aylık bağlanmaz iken, bu madde ile aylık bağlanması şartlarının tamamen 5510 sayılı Kanuna tabi tutulduğu görülmektedir. 5510 sayılı Kanuna göre hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi şartlarının yer aldığı 34 ve 35 inci maddeler aşağıya alınmıştır.

- Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması

MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;

a) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,

b) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,

3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,

her birine % 25'i,

c) (b) bendinde belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50'si,

d) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i,

oranında aylık bağlanır.

Sigortalı tarafından evlât edinilmiş, tanınmış veya soy bağı düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocukları ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarıda belirtilen esaslara göre yararlanır.

Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.

Hak sahiplerinin aylıklarının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması

MADDE 35- Ölüm sigortasından sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar;

a) Sigortalının ölüm tarihini,

b) Hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde, bu niteliğin kazanıldığı tarihi,

takip eden ay başından itibaren başlatılır. Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 34 üncü maddede belirtilen şartların ortadan kalktığı tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir.

Ancak bu Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerden öğrenci olanların sigortalı sayılmaları, bağlanan aylıkların kesilmesini gerektirmez.

Aylığın kesilmesine yol açan sebebin ortadan kalkması halinde, 34 üncü maddede belirtilen şartlar saklı kalmak kaydıyla, müracaat tarihini takip eden ay başından itibaren yeniden aylık bağlanır. (Mülga son cümle: 17/4/2008-5754/67 md.)

Bu madde gereğince aylığı kesilen çocuklardan, sonradan Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında kaybederek malûl olduğu anlaşılanlara, 34 üncü maddede belirtilen şartları taşımaları halinde, malûllük durumlarının tespitine esas teşkil eden rapor tarihini takip eden ay başından itibaren, 94 üncü madde hükmü saklı kalmak kaydıyla aylık bağlanır.

Yeniden bağlanan aylık, aylığın kesildiği tarihten tekrar bağlandığı tarihe kadar geçen süre için 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre artırılmak suretiyle belirlenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber