İstanbul Baro'su başörtülü stajyer öğrenci almıyor/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Aralık 2011 22:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başörtülü stajyer avukatlara kapılarını kapatan İstanbul Barosu'nun açıkça suç işlediğini belirten hukukçular, yasağı anayasaya aykırı buldu. Hukukçular ayrıca mağdurlardan, Baro yönetimi hakkında davacı olmalarını istedi.

İstanbul Barosu'nda başörtülü olan stajyer avukatların eğitime alınmaması skandalına tepkiler çığ gibi. Hukukçular, İstanbul Barosu'nun ?Hukuka uygun' diye savunduğu uygulamayı ?hukuk dışı, despotik ve anayasa aykırı? olarak nitelendirdi.

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi(İ.Ü. Hukuk Fakültesi): ?Başörtüsü yasağı bir kanun kuralına dayanmıyor. Anayasa'da da inancına göre yaşama özgürlüğü düzenlendiği için çağdaş giyim konusu yorumdur. Anayasanın altındaki kurallar hukuk devletinde üst kurala uygun olmalıdır.Yapılan kanuna aykırıdır.?

Reşat Petek (Emekli Savcı): ?İstanbul Barosu avukat adaylarının hakkını çiğnemekle kalmıyor adeta gasp ediyor. Avukat adayları bu çiğnenen evrensel değer için TCK 257'inci madde uyarınca, baro yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunabilirler. İstanbul Barosu da bilmeli ki bu uygulama artık Afrika ülkelerinde bile yapılmıyor.?

Av. Fatma Benli (İnsan hakları savunucusu): Zamanında Alman Barolar Birliği kadın avukatların avukatlık yapma haklarını elinden almıştı. Bugün İstanbul Barosu böyle bir karar alıyor. Böylece baro eski Alman zihniyetini uygulayarak nerede kaldığını göstermiş oldu.

Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez: ?Biz öğrencilerimizi avukat olmaları için yetiştireceğiz, onlara son eğitimin verileceği baroda ?Dur giremezsin, başörtün var' denilecek. Bu yaklaşımın ve yasağın hukuk, laiklik ve çağdaşlık ile bağdaşan bir yönü yok.?

Cahit Özkan(Hukukçular Birliği): ?Bugün statüko anayasal reformlarla her ne kadar pek çok kamu kurumundan veya anayasal kurumlardan uzaklaştırılmış olsa de maalesef bugün bazı barolarda hakimiyetini devam ettiriyor. İstanbul Barosu'ndaki yasakçı zihniyet demkratik bir seçimle ortadan kaldırılmalıdır.?

Av. Fikret Duran (Boğaziçi Avukatlar Derneği): ?Avukat olmak için başörtüsü yasağı bulunmamaktadır. Kanunda olmayan bir yasağı, Anayasa'ya aykırı bir şekilde, Baro Yönetim kurulu kararıyla ihdas etmek ve uygulamak Anayasa'ya aykırıdır ve açıkça suçtur.?

Av. Feyzi Çelik (İstanbul Barosu Özgürlükçü Platform Adayı): Özgürlüklerden yanayız. Her alanda başörtüsüne kimsenin engel olmaması lazım. Bu durum kabul edilemez. Baronun hukuksuz tavrı değiştirilmelidir.

KADIN HAKLARI MERKEZİ BAŞKANI

Baro bu yasağın arkasında olacak

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Aydeniz Alisbah Tuzkan ise, kadına yapılan baskıya destek verdi: ?Baro yönetimi olarak aynı düşüncedeyiz. Avukatlık kanununda, avukatın da kıyafeti belirlenmiş. Başına başka bir şey de taksa, girse, tüy takar, erkekler sarık takar, şapka da taksa karşısındayız. Yani bizim tavrımız, hukuktan yana. Stajyerlik yaparken böyle girerse, avukat olunca da böyle takmak ister. Kesinlikle avukatlara karşı ayrımcılık söz konusu değil.?

ERDİNÇ AKKOYUNLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber