CHP İş Bankası üzerinden 5 bankayı yönetiyormuş..

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 17 Aralık 2011 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Banka sahibi siyasi parti kimliğiyle türünün tek örneği olan CHP, bugünlerde yeni bir bankanın daha sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor. CHP ortaklı İş Bankası, 40 milyon dolara Rusya'da bir banka satın aldı.

İş Bankası'nın yayınladığı son çeyrek raporunda, bankanın başarılı bir girişimi olarak Rusya'daki satın alma anlatıldı. Raporda, şöyle denildi: ?Banka Yönetim Kurulu'nun kararı uyarınca, Rusya'da faaliyet göstermekte olan Closed Joint Stock Company Bank Sofia'nın yüzde 100 hissesinin satın alınmasına yönelik olarak imzalanan hisse alım sözleşmesi çerçevesinde, toplam 40 milyon ABD doları tutarındaki hisse bedelinin 36 milyon ABD dolarlık kısmı ödenmiş ve hisse devri tamamlanmıştır. Bakiye 4 milyon ABD doları ise bir yıl sonra ödenecektir.?

Bankanın faaliyet raporundaki verilere göre, sözkonusu satın alma ile CHP, İş Bankası'ndaki yüzde 31,84'lük hissesi oranında 12 milyon 736 bin dolar ödeme gerçekleştirdi. İş Bankası ayrıca Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, İsbank GmbH ve Arap Türk Bankası'nda da çeşitli oranlarda sahiplik konumunda bulunuyor. Almanya'daki İsbank GmbH, Alman yasaları çerçevesinde Türkiye'deki İş Bankası'ndan bağımsız olarak faaliyet gösteren bir banka olarak çalışmalarını sürdürüyor.

GSM OPERATÖRÜ PARTİ!

İş Bankası'nın değişik alanlardaki iştirakleri nedeniyle CHP'nin kurumsal kimliği de ilginç birlikteliklere konu oluyor. Bu çerçevede, CHP Avea'nın da ortakları arasında bulunuyor. Çeyrek raporunda Avea iştirakiyle ilgili şu bilgi verildi: ?Avea, kapsama alanı ve verimlilikte önemli düzeyde artış sağlamış, faaliyetlerde kayda değer ölçüde sinerji oluşturulmuştur. Avea'nın teknolojik altyapısına yaklaşık 2,7 milyar dolar yatırım yapılmıştır. Avea, 2011 yılı Eylül ayı itibariyle 12,5 milyon abone ve yüzde 19 pazar payına sahiptir. İş Bankası'nın Avea'daki payı yüzde 18'dir.?

ŞİŞE İŞLERİNE DE BAKIYOR

CHP'li İş Bankası'nın klasik bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra şu alanlarda da yatırımları bulunuyor: ?Sermaye piyasası işlemleri, diğer bankacılık hizmetleri, sigorta, bireysel emeklilik, aktif yönetimi, risk sermayesi, yatırım bankacılığı, GYO, finansal kiralama ve faktoring, aracı kurum, cam. Eylül 2011 itibarıyla İş Bankası'nın 22 iştiraki vardır. İştiraklerin toplam aktifler içindeki pay yüzde 4,4'tür.?

Toplam 22 şirkette iştiraki bulunan İş Bankası, Şişe Cam'daki hakim hisse çoğunluğuyla bu sektörde öncü rol oynuyor. İş Bankası'nın raporunda, ?Şişe Cam, Türkiye ve komşu ülkelerini kapsayan yaşamsal coğrafyasının önde gelen cam üreticisidir. Düz cam, cam ev eşyası, cam ambalaj, cam elyafı, soda ve krom kimyasalları alanlarında Türkiye'nin pazar lideri durumundadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber