Bakan Yardımcısı maaşı: 9 bin 500 lira

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2011 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakan yardımcılığının, birilerine iş bulmak için oluşturulmuş bir unvan olmadığını belirterek, bakan yardımcılarına verilen ücreti açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarı üzerine söz alan CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Hükümetin ülkeyi KHK'larla yönetmeyi alışkanlık haline getirdiğini, bunun, Parlamentodaki bütün milletvekillerine saygısızlık olduğunu savundu.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, AK Parti döneminde resmi hizmetlerde kullanılan araç sayısının arttığını, on binlerce aracın bu kapsamda kiralandığını savunarak, yeni atanan bir bakan yardımcısının, makam aracı olarak kiralanan aracı beğenmeyerek daha lüksünü istediğini iddia etti. Erdem, Elazığ Belediyesinin tanesi 30-40 bin lira olan 6 adet pikabı 7 milyon 795 bin liraya, tanesi 20-30 bin lira olan 4 binek otomobili 4 milyon 350 bin liraya kiraladığını öne sürdü. Erdem, ''Bu vicdana sığıyor mu? Böyle bir kira ödenebilir mi? Eğer söylediğim rakamlar değişik çıkarsa burada istifa etmeye hazırım'' dedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Erdem'in araç kiralanmasına ilişkin iddialarına karşılık, bunun salt araç kiralaması olmadığını düşündüğünü, partilerinin idaresince konunun inceleneceğini ifade etti. Bozkurt, ''Bizim anlayışımızda bir hassasiyet vardır. Kendi işini yaparken kendi mumunu yakmak, devletin işini yaparken devletin mumunu yakmak...'' dedi.

Bozkurt, şunları söyledi:

''Burada herkes hadis okudu. Sırrı Süreyya da hadis okudu. Biraz hadisi çarpıtarak, anlamından başka manalara çekerek, hadisi bağlamından kopararak...Peygamber'i, hadisi herkes kullanıyor. Hazreti Peygamber'in sözlerini lütfen bağlamından koparmadan kullanalım. Hazreti Peygamber, 'Veda Hutbesi'nde ırkçılığa karşı, ırkçılığa karşı...' BDP'li arkadaşlara özellikle söylüyorum, Hazreti Peygamber, 'Ümmetimin başına bir takım depremler gelir, Bu depremlerde 10 bin, 20 bin, 30 bin kişi ölür. Bu depremler muttakiler için bir nasihat, müminler için bir rahmet, kafirler için bir azaptır' diyor.''

-''İşsizlik son 10 yılın en düşük seviyesinde''-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakan yardımcılığının, birilerine iş bulmak için oluşturulmuş bir unvan olmadığını söyledi. Bakanlara gerek milletvekillerinden, gerekse bölgelerden gelen taleplerin takibi için Bakan yardımcılarının önemli bir fonksiyon oynadığına dikkati çeken Şimşek, ''Bakan yardımcılarının net maaşı KHK ile belirlendi, 9 bin 500 liradır. Şu ana kadar henüz atanmayan bakan yardımcıları da var. Mesela Maliye Bakanlığında şu anda bakan yardımcısı yok. Bütün bakan yardımcıları atansa dahi burada kiralanabilecek veya satın alınabilecek taşıt sayısı 26'yı geçmez'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, Erdem'in, kiralanan taşıtlara ilişkin iddialarıyla ilgili, ''Bu yönde bir bilgi yok. Varsa araştırır bakarız. Maliye Bakanlığı olarak biz de düzeltelim. Maliye Bakanlığı olarak yeni bir taşıt kanun taslağı hazırladık. Bu kanun taslağına ilişkin tüm kamu kurum ve kuruluşların görüşlerini alıyoruz. Bunlar nihai şeklini alınca Meclisimize getiririz. Taşıtlar konusunda yeni, daha rasyonel bir düzenleme yapılması gerekiyorsa hep birlikte yaparız'' dedi.

Şimşek, elektrik ve doğalgaz zamlarına ilişkin soru üzerine, ortalama bir devlet memuru maaşıyla 2002 yılında 3 bin 595 kilovat/saat saat elektrik, 1593 metreküp doğalgaz, şimdi ise 6 bin 82 kilovat/saat elektrik, 2 bin 191 metreküp doğalgaz satın alınabildiğini söyledi. Mehmet Şimşek, ''İddia edildiği gibi Türkiye'de enerji fiyatları yükselmemiştir. Türkiye'de elektrik olsun, doğalgaz olsun kısmen ithalata bağımlıdır. Uluslararası fiyatları Türkiye belirlemiyor. Ankara'da 450 dolara (yaklaşık 830 TL) mal ettiğimiz doğalgazın bir metreküpünü, biz 580 liraya satıyoruz. Burada aslında devlet vatandaşın bir sürü yükünü üstüne alıyor'' diye konuştu.

Katılım payları ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, şöyle devam etti:

''Bugün itibariyle birinci basamaktan 2 lira, ikinci ve üçüncü basamaktan 8 lira, özele gidilirse 15 lira katılım payı alınıyor. Bunların amacı ne? Türkiye'de kişi başına yıllık muayene sayısı Avrupa'yı geçecek şekilde artmış durumda. Çok ciddi bir şekilde talep yönetilmesi gerekiyor. Bu kaynaklar ülkenin kaynakları. Fuzuli bir şey varsa tabii devlet bunları talep yönetimi yoluyla sınırlayacak. Bu hizmetleri sürdürebilmek önemlidir. Hiçbir ülkenin kaynakları sınırsız değildir. Sağlık bizim için çok önemli, önemli mesafe katettik. Ama burada sınırsız kaynak var diyemeyiz.''

Bakan Şimşek, işsizliğin son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu, yüzde 8,8'e kadar düştüğünü ifade etti. Şimşek, Türkiye'de mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının şu anda 9,5 olduğunu kaydederek, ''Bu rakamlar ilk defa 2005 yılında tutulmaya başlandı. 2005'ten bu yana mevsimsel etkilerden arındırılmış en düşük işsizlik oranıyla karşı karşıyayız'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber