15 milyarlık sebze-meyve çöpe gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2011 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Yazıcı sebze-meyvenin yüzde 25'inin tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini ve geri kalan ürünün de yüzde 70'inin kayıtdışı olduğunu söyledi. Yazıcı, bunun önüne geçilmesi için 1 Ocak'ta Hal Kanunu'nun yürürlüğe gireceğini kaydetti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de iç piyasaya arz edilen sebze meyvenin yüzde 25'inin daha tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini, bunun parasal karşılığının ise 15-16 milyar TL'ye tekabül ettiğini, geriye kalan ürünün yüzde 30'unun kayıtlı, yüzde 70'inin kayıt dışı olduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek hal kanununun hem üreticiyi, hem tüketiciyi koruyan, hem de kayıt dışılığı önlemek kaydıyla ekonomik ve kamusal kaybı ortadan kaldırmayı hedefleyen önemli bir kanun olduğunu vurguladı.

250 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Türkiye Perakendeciler Federasyonu tarafından düzenlenen 'Kartepe Perakende Zirvesi'nde konuşan Yazıcı, hal kanununa ilişkin, '13 gün sonra yeni bir kanun yürürlüğe girecek. 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun. Buna kısaca Hal Kanunu diyoruz. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek" şeklinde konuştu.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de perakende sektörünün 2003 yılı cirosu 49 milyar dolar iken, 2008 yılında 3 kat artarak 159 milyar dolara yani 218 milyar liraya ulaştığını söyledi. Yine verilere göre sektörün 2010 yılı cirosunun 187 milyar dolar olduğunu belirten Yazıcı, 'Bu rakamın 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Son 5 yılda perakende sektöründeki ciro artışı yüzde 54'tür' dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, gıda maddelerindeki KDV indirimine değinirken, konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı olduğunu hatırlatarak, 'Toptancıda ette KDV indiriminin yapıldığı, ancak perakendede indirim olmadığı söylendi. Notlarımı aldım. Bunu arkadaşlarımızla görüşeceğiz' diye konuştu. Hayati Yazıcı, perakende sektöründe faaliyette bulunan ulusal marka sahibi firma temsilcileri ile yürüttükleri çalışmalar sonucunda sektörün karşılaştığı sorunların çözümü için 'perakende sektörü eylem planı' hazırladıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber