Yargıtay 100 promile 2 yılda ısrarcı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Aralık 2011 23:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kemal Göktaş

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 100 promilin üzerinde alkollü çıkan sürücülere, trafik güvenliğini tehlikeye düşürdükleri konusunda herhangi bir rapora gerek kalmadan, doğrudan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi yönündeki karara Yargıtay Başsavcılığı?nın yaptığı itirazı reddetti.

Antalya 4. Asliye Ceza Mahkemesi, 164 promil alkollü çıkan bir sürücüye ?trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek? suçundan da mahkumiyet verdi. Sanığın avukatı bu kararı temyiz etti. Temyize ilişkin görüş bildiren Yargıtay Başsavcılığı da sürücünün güvenli sürüş yeteneğini kaybettiği konusunda Adli Tıp Kurumu'ndan görüş alınmadan eksik incelemeyle mahkumiyet hükmü kurulması nedeniyle, kararın bozulmasını istedi. Ancak 12. Ceza Dairesi bu talebi reddederek yerel mahkemenin kararını onadı. Kararda, trafik güvenliğini tehlikeye düşürme suçunun TCK'nın 179/3. maddesinde düzenlendiği anımsatılarak bu suçtan ceza verilmesi için alkol ve uyuşturucu maddenin sırf kullanılmış olmasının yeterli olmadığı belirtildi. Buna karşın Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu raporlarında bireysel farlılıkları da elimine edebilecek şekilde 100 promilden yüksek olarak saptanan alkol düzeyinin, güvenli sürüş yeteneğini kaybettireceği konusunda çok sayıda raporu olduğu kaydedildi.

Emsal olacak

Yasal değişikliklerden sonra kurulan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, daha önce de trafik kontrolünde 100 promilin üzerinde (121 promil) alkollü olduğu tespit edilen sürücüye 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiğine hükmetmişti. Daire'nin Başsavcılığın aksi yöndeki görüşüne rağmen kararında ısrar etmesi, mahkemeler açısından da emsal olacak. Karayolları Trafik Kanunu'na göre 50 promilin üzerinde araç kullanan sürücüler hakkında idari para cezası, sürücü belgelerinin geri alınması, sürücü davranışını geliştirme eğitimi, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi yaptırımları uygulanıyor.

Yargıtay'ın bu kararıyla yasal sınır olan 50 promilin iki katı, yani 100 promilin üzerinde alkollü çıkan sürücülere bu yaptırımlara ek olarak herhangi bir ek araştırmaya gerek olmadan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. 50 ile 100 promil arasında alkollü çıkan sürücülere ise ancak trafik güvenliğini tehlikeye düşürdükleri uzman raporuyla ispatlanırsa bu ceza verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber