Eşini döven karşısında Bakan'ı bulacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Aralık 2011 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de ilk kez bir kadın cinayetine doğrudan müdahil oldu. Bundan böyle kadına bir tokat atan karşısında Bakanı bulacak.

Kimi kocasından ayrılmak istedi, kimi çalışmak. Kimisi de sadece ?insan gibi' yaşamak. Ama kaderleri aynı oldu. Ayşe Paşalı, Pınar Civek, Neciye Kalyoncu, Ayfer Yeni ve daha birçok kadın, eşleri tarafından öldürüldü. İzmir Dikili'de yaşayan Pınar Civek de kocasından kurtulmak için boşanma davası açınca hayatından oldu. Cani koca Hüseyin Civek şimdi Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye'de bir ilke imza atarak bu davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.

Savcı da hazırlıksız yakalandı

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Şahin'in talimatı üzerine duruşmanın görüldüğü Bergama Adliyesi'ne gelen Bakanlık Hukuk Müşaviri Birsel Kurt, davaya müdahil olma isteğini mahkemeye iletti. Kurt, öldürülen Selma Civek'in kızı Pınar Civek'in avukatı Bilge Civa'nın yanında yer aldı. Bilge Civa da Bakanlığın davaya katılmasının kabul edilmesini istedi. Savcı ise kadın cinayetinden Bakanlığın zarar görmediğini savunarak talebi reddetti. Ancak Mahkeme heyeti, talep konusunda karar vermek için Bakanlıktan belge istedi ve müdahillik talebine ilişkin kararı bir sonraki duruşmaya bıraktı.

81 ilde 90 kişilik hukuk timi

Kadına yönelik şiddet olaylarının artması nedeniyle Hükümetin ve Bakanlığın bu konuda çok kararlı bir tutum izlediğini söyleyen Avukat Kurt, mahkeme heyetine Hükümetin yeni yasal düzenlemelerle kadına yönelik şiddet davalarına katılmak için hazırlık yaptığını anlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı özel hukuk birimleri oluşturduklarını açıklayan Kurt, ?81 ilde Bakanlığa bağlı ilk etapta 90 avukat görev yapacak, şiddet gören kadınları savunacak? dedi.

YALNIZ OLMADIĞIMIZI ANLADIK

İzmir'in Dikili İlçesi, 10 Ocak 2011'de vahşetle sarsıldı. 46 yaşındaki Hüseyin Civek, sürekli dövdüğü karısı Pınar'ın kendisinden boşanmak istemesi üzerine korkunç bir cinayet işledi. Cani koca 3 çocuk annesi karısını sokak ortasında 25 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Vahşetle dağılan aileyi toparlamak ise Selma Civek'in 22 yaşındaki kızı Pınar'a kaldı. İşletme Fakültesi mezunu genç kız, 11 ve 12 yaşındaki kardeşlerini yanına alarak yaşam mücadelesi vermeye başladı. Pınar, Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan baba Hüseyin Civek'in müebbet hapis cezasına çarptırılmasını bekliyor ve ekliyor: Bakanlığın uygulaması bize güç verdi. Yalnız olmadığımızı anladık. Devlet bu kararla, ?Biz annenin öldürülmesine mani olamadık ama öldürene ceza verilmesi için yanınızdayız' mesajı verdi.

Devlet gücünü hissettirecek

Hizmet Gönülleri Konfederasyonu Başkanı Nezaket Emine Atasoy: Sayın Bakanı çok teb-rik ediyorum ve bu olayı takdirle karşılıyorum. Katledilen bir kadının ailesine sahip çıkması, bundan sonraki olayların da önüne geçecektir. Kadınlar artık, yanlarında devletin gücünü hissedecek. Şiddet uygulayacak kişiler ise artık ?devlet kadınların arkasında' diyecektir.

Kadın Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Sevil Deniz: Bu karar ile devlet kadının yanında olduğunu gösterdi. Biz çok büyük bir olay diye bakıyoruz, ama daha önce atılması gereken bir adımdı. Yine de devletin kadının yanında olması bize mutluluk veriyor.

Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe: Biz kadın örgütleri olarak kadınların yanında olduğumuz zaman bile kadınlar kendilerini çok güçlü hissediyor. Bizim var olmamız bile mahkemenin tavrını değiştirebiliyor, yoksa çok tuhaf kararlar da alınabiliyor. Biz Van'da kadına şiddet olaylarının yanında olduğumuzda bazı aileler bizi tehdit etiler. ?Siz hangi sıfatla buradasınız' dediler. Şimdi karşılarında devleti görünce aynı şeyi söyleyemeyecekler. Mahkemenin tavrı da başka olacak. Kadına şiddet uygulayanlar ?Biz ne yanlış yapmışız ki devlet karşımıza çıkmış' diyecek.

KARARNAMENİN 2 VE 9. MADDESİ

Avukat dilekçesi bu kararı aldırdı

Türkiye'de ilk kez olan bu uygulamaya Selma Civek'in kızının avukatı Bilge Civa'nın Bakan Fatma Şahin'e yazdığı dilekçenin neden olduğu öğrenildi. Avukat Bilge Civa, Bakanlığa, ?Bu dava sürecinde yanımızda yer alın. Kadına yönelik şiddetin azaltılması için her türlü desteğe ihtiyacımız var. Yasal düzenlemelerle, haksız tahrik uygulamasının önüne geçilsin. Davalara müdahil olabilir, kadınların ailelerinin yanında yer alabilirsiniz? yazılı bir dilekçe gönderdi. Avukat Civa'nın dilekçesi üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşaviri Birsel Kurt, Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığı ile Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'ne 3 sayfalık müdahale dilekçesi sundu.

Bakanlık kadını koruyabilir

Dilekçede, Bakanlığın teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamenin 2. ve 9. maddeleri gereği kadına yönelik şiddet eylemleri ile ilgili kamu davalarının, devlet adına müdahale edilmesi ve davalara katkıda bulunulması amacıyla mağdur veya müşteki olanların yanında yer almanın Bakanlığın görev ve sorumlulukları dahilinde olduğuna yer verildi. Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin de Meclis'te kabul edildiği hatırlatılan dilekçede ?Bu sebeplerle kamu davasına katılmamıza, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederiz? denildi.

ARDA YAVUZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber