Ankara, kadın temizlik işçilerine alışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2011 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent, tam 2 yıl önce sokakta ilk kez beliren kadın temizlik işçilerine artık alışıyor.Kent merkezinde eli süpürgeli kadın işçilere ''dayı bu adres neresi'' diye yaklaşan Ankaralılar var hala. Onlar şaşkın, ancak esnaf ve kent, aradan geçen zamanda kadın temizliğine büyük ölçüde alıştı.

Çankaya Belediyesi'nin projesi kapsamında hizmet veren 100 kadın temizlik işçisi, 10'ar kişilik gruplar halinde çalışıyor. Kadınların en fazla hizmet verdiği merkezlerden Kızılay'da esnaf, kadınların, erkeklere göre daha titiz temizlik yaptığını düşünüyor. Kadınların kılığı, kıyafeti, tavrının da sokağa özen getirdiğini dile getiren esnaf, kadın temizlik işçilerinin sayısının artırılmasından yana.

Kızılay'da çalışan Greenpeace gönüllüsü öğrenci Çağatay Karaca da projeyi beğendiğini ifade ederek, kadınları toplumun her alanında görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

-''İşimizi gururla yapıyoruz''-

Kadınlar da sokakta özgür çalıştıklarını, gördükleri sevgi ve saygıdan memnun olduklarını belirtiyor ancak ''toz pembe'' bir tablo da çizmiyorlar.

Kışın soğuk, yazın sıcağın etkisi, bazı insanların terslikleri gibi sokakta olmanın zor yanları bulunduğunu dile getiren kadınlar, yaptıkları işin keyfini ve eve ekmek götürebilmeyi her türlü zorluğun üzerinde tutuyor.

Kızılay'daki temizlik işçilerinden Şerife Gül, ''Sevgi ve saygı görüyoruz. Dışarda çalışmak kolay değil tabii, insanların bazı sözlü tacizlerine de uğruyoruz, o bir gerçek. Mutlaka yaşadığımız sıkıntılar oluyor ama evimize ekmek götürdüğümüz için mutluyuz, yaşadığımız bir kaç şey o kadar önemli değil'' dedi.

İnsanlar arasında olmaktan, hayatın içinde yer almaktan mutluluk duyduğunu anlatan Gül, hemcinslerine de şu mesajı verdi; ''Kadın olduğumuz için herşeyden önce güçlü olmalıyız, ayaklarımız üstünde durmalıyız. Biz de ekmek kazanıyoruz, evimize ekmek götürüyoruz, işimizi gururla yapıyoruz. İlk başlarda çekiniyorduk, insanlar bize nasıl bakacak diye kaygılıydık. Ama insanlar, bizi gittikçe daha çok benimsedi.''

-''Kadın, her yerde kadındır''-

İlknur Özkan da ilk zamanlarda biraz zorlandıklarını belirterek, ''İlk kez böyle bir şey denendiği için biraz yadırgandık başta. Ama şu anda insanlar alıştılar, bizi tebrik ediyorlar. İlk başta yapamayacağımızı düşünmüşlerdi, biz de kadınların her işi yapabileceğini gösterdik'' dedi.

Özkan biri lise, diğeri üniversitede öğrenim gören iki kızı bulunduğunu da ifade ederek, onlara örnek olmak istediğini de söyledi ve ''Biz emekçi insanlarız, yaptığımız işten utanmıyoruz, gurur duyuyoruz'' diye konuştu..

''İşimizi gerçekten çok seviyoruz. Kış şartlarında biraz zorlanıyoruz ama bir anne olarak onurumuzla, namusumuzla çalışıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz'' diyen başka bir temizlik çalışanı Senem Koç da şöyle devam etti:

''Erkeğin gücünü, kadın da yapabilir. Yeri geliyor konteynırı kaldırıyoruz, ağır çöpleri atıyoruz, taşı kaldırıyoruz. Erkeğin kaldırdığı taşı, biz de iki kişi alıp kaldırıyoruz, sonuçta işimizi layıkıyla yapıyoruz. Hepimiz birbirimize yardımcıyız.''

Sabah 7'de başlayan mesaiye nasıl makyajla gelebildikleri sorusuna da Koç, gülümseyerek, ''kadın her yerde kadındır'' karşılığını verdi.

Kışın iş yaparken başlarına bere taktıkları için arkadan görenlerin kendilerini erkek zannettiğini ve başlarından komik olaylar geçtiğini belirten Senem Koç, ''Bize adres falan sormaya yanaştıklarında insanlar dayı, amca diyor. Bir keresinde kalabalıktı süpürgem bir kadının eteğine takıldı, 'terbiyesiz adam' diye kafama çantayı indirdi'' dedi.

-Bülent Tanık: İşsizlik konusunda kadınlar daha mağdur-

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da AA muhabirine, 2009 Aralık'ta başlattıkları proje hakkında bilgi verirken, elde ettikleri sonuçtan çok mutlu olduklarını, çalışmayı geliştirerek sürdüreceklerini söyledi.

Tanık özetle şunları kaydetti:

''Seçildikten hemen sonra bu temizlikle ilgili personel yapımız ve taşeron firmanın çalıştırdığı elemanların tamamının erkek olduğunu gördüm. Eleman açığı da sözkonusuydu, özellikle süpürge hizmetleri, yüzey temizliğiyle ilgili. Bu durumda 100 civarında yeni eleman alınacaksa, personelde denge yaratmak açısından bunların kadın olmasını istedik. 300'e yakın erkek personel içine 100 tane kadının katılmasıyla dengeyi sağlamayı ve kalite yükselmesini de elde etmeyi hedefledik.

Projeyi başlattığımız dönem ayrıca kriz dönemiydi ve kadınlar, işsizlik konusunda erkeklere göre daha mağdur konumdaydı. Dolayısıya biz farklılık yaratarak kadınları istihdam etmeyi düşündük, 100 kadın temizlik işçisiyle başladık. Türkiye'de de Ankara'da da örnek oldu, çok özel, çok başarılı bir uygulama oldu. Üstelik kadınlarımızın güvenliği açısından onlara göre bir vardiya düzeni getirdik, 07.00-15.00 saatleri arasında çalışıyorlar, geceleri çalıştırmıyoruz.''

Tanık, projeyi devam ettirmek istediklerini belirterek, ''Belki kadın temizlik işçisi sayısında yüzde 10-20 gibi bir revizyon da olabilir. Torba kanunun verdiği hizmet alımı son derece sınırlı, çok artırma şansımız yok. Ancak yeni alım imkanı olacak olursa, bunu kadınlar lehine kullanma kararımız da sürecek'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber