Bakan Bayraktar: 9 yılda 5 milyon konut yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2011 22:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Hükümetimiz döneminde 9 yılda Türkiye'de yaklaşık 5 milyon yeni konut yapıldı, yeni hane üretildi'' dedi.

Bakan Bayraktar, Şahinbey Belediyesinin yaptıracağı 702 konutun ve Akkent yüzme havuzunun temel atma törenlerine katıldı.

Bayraktar, törenlerdeki konuşmasında, dünyada kendilerini çarpık yapılaşmalardan, kaçak yapılardan, depremsellik özelliğinden kurtaran ülkelerin, kurtarma yönünde ciddi adım atabilen ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğunu, Japonya'nın ve ABD'nin ve Avrupa'nın zengin ve gelişmiş ülkelerinin bunu başardığını söyledi.

Türkiye'nin büyük illerde artık ciddi manada kentsel dönüşümler yapıldığını, Gaziantep'in bunlardan biri olduğunu dile getiren Erdoğan Bayraktar, ''Hükümetimiz döneminde 9 yılda Türkiye'de yaklaşık 5 milyon yeni konut yapıldı, yeni hane üretildi. Bunların 500 bine yakını devlet tarafından, TOKİ tarafından üretildi, 4,5 milyonu da özel sektör tarafından üretildi. Bu gerçekten ciddi bir rakamdır'' diye konuştu.

Bayraktar, yapılan çalışmalarla Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon konut stokunun 4'te birinin yenilendiğini ifade etti. Gaziantep'te yaklaşık 300-320 bin konut olduğunu, kentte TOKİ ve özel sektörün konutlar yaptığını bildiren Bayraktar, şöyle konuştu:

''Gaziantep çok önemli bir şehrimiz. Türkiye'nin gelişmesinde, bütünleşmesinde, vatandaşımızın aidiyet duygusunun artmasında Gaziantep'ten vereceğimiz mesaj çok önemli. Gaziantep'in birliği, gelişmesi, sanayisi, turizmi, tarihi, bütünlüğü son derece önemli. Bu bakımdan Gaziantep'te yapılan çalışmaları Başbakanımız da son derece önemsiyor. Hükümetimiz de son derece önemsiyor. Ben de Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak son derece önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Gaziantep'e bundan sonra da çok daha ciddi bir şekilde bakacağız, Gaziantep için çalışacağız. Makro planlarını yapacağız, çevre düzeni planlarını yapacağız. Yani Gaziantep'e adeta dört elle sarılacağız.''

Göçün devam ettiğini, Gaziantep'in de Türkiye'de önemli göç alan illerden olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

''Gaziantep gibi büyük şehirlerimiz göç almaya devam edecek. Gaziantep, Mersin, Adana, İstanbul, İzmir göç almaya devam edecek. Türkiye'nin kendi jeopolitik ve demografi yapısı bakımından göçler büyük şehirlere doğru devam edecek. Dünyada şehirleşme artıyor, bugün dünya nüfusunun yüzde 50'den fazlası şehirlerde yaşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 76'sı şehirlerde yaşıyor, bu artacak. Şehirleşme aynı zamanda zenginleşme demektir, şehirleşme aynı zamanda gelişme demektir, kalkınma demektir, bu kaçınılmazdır. Bu bakımdan şehirleşme konusunda çok daha ciddi bir şekilde eğilmemiz lazım.''

-Ruhsat almak kolaylaşacak-

Türkiye'de bundan sonra yapılacak inşaatların çok daha sıkı bir şekilde denetlenmesi, inşaat ruhsatlarında ve tüm yatırımın önündeki ruhsatların alımını kolaylaştırmak ve ruhsat alım süresini kısaltmak için çalışma yaptıklarını, bu konudaki yasa tasarısını hazırladıklarını ve Bakanlar Kurulundan geçirmek üzere olduklarını dile getiren Bayraktar, şunları anlattı:

''Bundan sonra inşallah insanlarımız ruhsat almak isteyen, iş yeri açmak isteyen, sanayi yatırımı yapmak isteyen insanlarımız daha kolay hem ÇED raporu hem de işletme ruhsatı, sanayi ruhsatı, yapı ruhsatını alabilecekler, imar planlarını çok daha kolay yapabilecekler. Yine aynı şekilde yabancıların ülkemizden daha rahat gayrimenkul satın alabilmeleri için yasa tasarısı hazırladık. İnşallah bunu da geçireceğiz. Gelişmiş dünyanın, modern dünyanın öz güven kazanmış olan devletlerin ABD, Almanya, İngiltere, Japonya gibi, İtalya gibi, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi biz de kanunlarımızı modernize ediyoruz. Bu Türkiyemizin gelişmesine ve kalkınmasına çok büyük katkı sağlayacaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber