Gaziantep'e 7.7 şiddetinde deprem uyarısı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Ocak 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Arap Yarımadası'nın yılda 2 santimetre kuzeye doğru hareket ederek, Anadolu'yu sıkıştırdığını belirterek olası depremlere dikkat çekti

Gaziantep'te 'Deprem ve Gaziantep' konulu konferansa katılan Prof. Tüysüz, ?Bu sıkıştırma halk tabiriyle tıpkı bir kirazın içindeki çekirdeğin 'pırtlatması' gibidir? dedi.

Dünyanın en büyük ve en aktif faylarının Kuzey Fayı ve Doğu Anadolu Fayı olduğunu anlatan Prof. Tüysüz şunları söyledi: ?Deprem bölgesi haritası günümüzde büyük ölçüde geçerliliğini yitirdi. Deprem için alınacak en önemli tedbir, aktif fayın üzerine yapı yapılmamasıdır. Ülkemizde yılda 5 ve daha büyük depremlerin olma olasılığı yüzde 76'dır. Bu açıdan dünyada 6'ncıyız. Bingöl'den başlayıp Karlıova ve Kahramanmaraş Türkoğlu'na uzanan Doğu Anadolu Fayı da oldukça yıkıcı bir konumdadır. Dahası Türkoğlu'ndan başlayıp Hatay Amik Ovası'ndan Lübnan'a uzanan Kızıldeniz kuşağının da Gaziantep'i etkilemesi söz konusudur. Bu kırılmamış faylar olası 7.7'lik depremde Gaziantep'te ciddi hasarlar yaratabilir. Gaziantep'te binaların yapılarına çok dikkat edilmeli, ayrıca depremin hasar vermesini önlemek için ciddi tedbirler alınması gerekmektedir. Özellikle alüvyon denilen zemin üzerine çok fazla yerleşim olmamasına dikkat edilmelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber