Bakan Eroğlu: 2060 yılına kadar su problemi olmasın diye çalışma yaptık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2012 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul, Ankara ve İzmir'de, 2060 yılına kadar su problemi yaşanmaması için çalışma yaptıklarını söyledi.Bakan Eroğlu, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısı ile başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi'ne, 2003-2011 yılları arasında bakanlığı tarafından yapılan yatırımları anlattı.

Ege Bölgesi'nin kendileri için çok büyük önem taşıdığını, bakanlık olarak çok ciddi ve büyük projelere imza attıklarını, birçok yerin içme suyu ve sulama suyu ihtiyacını giderdiklerini dile getiren Eroğlu, İzmir'e 1,5 milyar lira tutarında yatırım planladıklarını, 2011 sonuna kadar bu yatırımın 1 milyar 113 milyon lira tutarındaki kısmının gerçekleştiğini kaydetti.

Eroğlu, kentte özellikle 2007-2008'de su probleminin had safhada olduğunu, arsenikli su probleminin yaşandığını hatırlatarak, bu süreçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Gördes Barajı'nın bitirilerek, İzmir'e su getirir hale kavuşturulduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği dönemde bu kentin su sorununu birlikte çözdüklerini ve bu kentte 1995 yılından bugüne kadar hiçbir su kesintisinin yaşanmadığına işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

''(İstanbul'un su sorununu kimse çözemez mümkün değil) diyorlardı. Çözdük işte. 2060'a kadar su var. 1994 yılında sayın Başbakanımız, belediye başkanı oldu. 1995'den bu yana su kesintisi yok. O zaman İstanbul'un nüfusu 6 milyondu, şimdi 15 milyon. Farkımız bu. Çünkü büyük düşünüyoruz. Bütün hesaplarımızı 2040-2050-2060'a göre yapıyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir'de, 2060 yılına kadar su problemi olmasın diye çalışma yaptık.

Gördes'ten İzmir'e gelecek olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki ishale hattının 35 kilometresi bitti, 65 kilometresi önümüzdeki yıl bitecek. Biz burada, sadece 59 milyon metreküp su getirmiyoruz. Boru çapının kapasitesini yüksek tuttuk. İleride Çağlayan Barajı'nı yapacağız. Buradan 2,5-3 milyon İzmirli'ye ilave su getirecek hattı inşa ediyoruz. Çünkü biz büyük düşünüyoruz.''

İzmir'de ayrıca, 9 adet sulama tesisi ile 31 deredeki ıslah çalışmalarının tamamlandığını ve hayata geçirilen modern sulama sistemleri, barajlar, gölet projeleriyle zirai üretiminin, bölgeye ve yetiştirilen ürüne göre 4 ile 14 kat arasında arttığına dikkati çeken Eroğlu, farklı alanlarda halen 25 projenin inşaat çalışmasının, 16 yatırımın proje çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

-Bakan Yıldırım'a ''göletli'' doğum günü kutlaması-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın seçimlerden önce İzmir'e 35 dev yatırım sözü verdiğini, bunlardan 9 tanesinin temelinin atıldığını, kendilerinin de bundan ilham alarak İzmir'e 35 tane gölet ve sulama projesi gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Eroğlu, bu gölet ve sulama projeleri sayesinde 44 bin 720 dekar alanın sulanacağı bilgisini verdi.

Eroğlu, İzmir'de daha önce hayata geçirdikleri bir projenin açılışını 6 Haziranda yaptıklarını ve bu tarihin tesadüfen bir İzmir milletvekilinin de doğum günü olduğunu dile getirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ile dün İzmir'de gerçekleştirdikleri program sırasında, yapacakları bu göletlerden bazılarını da Bakan Yıldırım'ın doğum gününe yetiştirme sözü verdiğini ifade eden Eroğlu, ''Binali Bey, 'benim de doğum günüm 20 Aralık' deyince biz de artık ona 3 veya 5 tane göleti bitirmek suretiyle doğum gününü kutlayalım sözü verdik'' dedi.

-Bal ormanları kurulacak-

Ağaçlandırma ve yaban hayatın korunması çalışmaları hakkında da bilgi veren Eroğlu, İzmir'de 10 adet tabiat parkı ile 2 adet yaban hayatı geliştirme sahasının ilan edildiğini, Orman Genel Müdürlüğü'nün 9 yılda 587 bin 330 dekarlık alanda ağaçlandırma rehabilitasyon çalışması yaparak 28 milyon fidanı toprakla buluşturduğunu kaydetti.

Bakan Eroğlu, İzmir'e ayrıca bir 'kent ormanı', 1 adet 'bal ormanı' ve 64 adet mesire yerinin tesis edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu bölgede en azından organik bal üretimi gerçekleştirmek için 'bal ormanları' kuracağız. Organik balları tüm dünyaya ihraç eder hale geleceğiz. Biz bakanlık olarak hazırız. Arıcılara her türlü desteği vereceğiz. Bir talimat daha verdik; tıbbi, aromatik bitkiler açısından İzmir ve Ege Bölgesi çok zengin. Diyoruz ki, burada şifalı bitkilerden hazırlayalım, dünyaya ihraç edelim. Defne, kekik, adaçayı, çam fıstığı... Bunlar için büyük seferberlik planladık. Bakanlık olarak hedefimiz var. (Bu alanda) Şu anda 200 milyon dolarlık bir ihracat var. 2015'de hedef 1,5 milyar dolar. İzmirli işadamları elini çabuk tutsun. Bu konuda bakanlığımız eylem planı hazırladı her türlü desteği verecek.

İzmir'de yatırımlar devam ediyor. 2012 yılını İzmir'de yatırımlarda hamle yılı ilan ettik. Bu hamlemiz devam edecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber