Orman ve Su İşleri Bakanlığı, suyun ayak izini sürecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2012 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Ayak İzi çalışmalarına başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, çalışmanın amacını, "Bir ulusun Su Ayak İzi; ulus tarafından tüketilen hizmet mal ve ürünlerin üretimi için kullanılan toplam temiz su kaynağı miktarıdır ve insanların su kaynaklarını kullanımının ve su tüketiminin bir göstergesidir. Bir ürünü tüketirken, su kaynaklarımızı nasıl etkilediğimi ortaya koyan bu çarpıcı rakamlar, tüm vatandaşlarımızın hem kişisel hem de kurumsal bazda hassasiyetlerini artırmakta faydalı olacaktır diye düşünüyorum." şeklinde açıkladı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile başlattığı Su Ayak İzi Eğitimi ile ürünlerin üretiminde ne kadar su tüketildiğine dikkat çekilecek. Bu çerçevede düzenlenen programın açılışında bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, bütün canlılar için en önemli hayat kaynağının su olduğuna dikkat çekerek, suyun her geçen gün artan ve karmaşık hale gelen ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yönetilmesi gereğinin önem kazandığını vurguladı.

Türkiye'de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten 1.430 metreküpe düştüğüne dikkat çeken Akca, su zengini olmayan Türkiye'nin su fakiri ülke durumuna düşmemesi için önlemler alınması gerektiğini bildirdi. Bakanlığın suya ilişkin yürüttüğü projelere Su Ayak İzi ile bir yenisini eklediklerini bildiren Akca, "Bir ulusun Su Ayak İzi; ulus tarafından tüketilen hizmet mal ve ürünlerin üretimi için kullanılan toplam temiz su kaynağı miktarıdır ve insanların su kaynaklarını kullanımının ve su tüketiminin bir göstergesidir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Su Ayak İzinin bir fincan sade kahvede 140, bir paket patates cipsinde 185, bir porsiyon peynirde 375, bir hamburgerde 2 bin 400, bir pamuklu tişörtte 4 bin 100, bir çift deri ayakkabıda 8 bin litre olduğunu ortaya koymuştur. Tek bir ürünü tüketirken, su kaynaklarımızı nasıl etkilediğimi ortaya koyan bu çarpıcı rakamlar, tüm vatandaşlarımızın hem kişisel hem de kurumsal bazda hassasiyetlerini artırmakta faydalı olacaktır diye düşünüyorum." dedi.

Türkiye'de suyun en çok tarım sektöründe kullanıldığına işaret eden Akca, şöyle konuştu:

"Tarım sektöründe kullanılan su oranı toplam su tüketimimizin yüzde 75'ine tekabül etmektedir. Her ülkenin her tarım ürünü için Su Ayak İzi farklıdır. Genellikle gelişmiş ülkelerde Su Ayak İzleri daha düşük olmakta, yani birim tarım ürününün üretilmesi için daha az su kullanılmaktadır. Türkiye'den bazı ürünlerimizi ihraç ederken esasında sanal su ihracatı da yapmış olmaktayız. Örneğin her ihraç ettiğimiz pamuklu tişört için 4 bin 100 litre suyu da çok ucuz bir fiyattan ülke dışına sattığımızı söyleyebiliriz. Bireysel olarak günde 3-4 litre su içmekteyiz. Ancak yediğimiz yemeklerin üretilmesi için harcanan su günde en az 2 bin litre suya karşılık gelmektedir. Su zengini olmayan bir ülke kategorisinde olan Türkiye'nin sudaki ayak izine baktığımızda, kişi başına düşen yıllık 1,6 milyon litrelik kullanımın dünya ortalamasının yüzde 30 üzerinde olduğunu görmekteyiz. Türkiye için hesaplanan Su Ayak İzi miktarı kişi başına yılda 1650 mmetreküptür. Yani Türkiye'de yıllık kişi başına tüketilen mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynağı miktarı 1.650 mtetreküp olmaktadır. Türkiye'nin yurtdışına düşen su ayak izi oranı yüzde 15'dir. Bir başka deyişle Türkiye su ayak izi miktarının yüzde 15'ini yurtdışından sağlamaktadır."

Bakanlığın yeniden yapılanmasının ardından kurulan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek Su Ayak İzi çalışmaları ile su kullanımında olumlu yönde gelişmeler sağlamayı hedeflediklerini aktaran Akca, "Bugün başlayan eğitim ile Türkiye'de Su Ayak İzi çalışmaları için ilk adımı attık. Çalışanlarımız gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra önce pilot sonra da genel projeler ile Su Ayak İzi'ni gözetmeyi tüm vatandaşlarımız için hayatımızın bir parçası haline getirmeyi istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber