Yüklenme senetlerine af getiren Kanun komisyonda kabul edildi

Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi dışı kamu alacaklarından kaynaklanan sorunların çözümü ve tahsil kabiliyeti bulunmayan alacaklardan vazgeçilmesine yönelik ''Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı''nın maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Komisyonda sunuş konuşması yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan,tasarının her bir maddesinin toplumun sorunlarını çözmeye matuf olduğunu ve kişiye yönelik bir düzenleme içermediğini söyledi.

Unakıtan, 1416 Sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna eklenen geçici madde ile mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden eğitimin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişikleri kesilenler, öğrenim sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayanlar görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini

bitirmeden görevlerinden ayrılanlar ile göreve başladıktan sonra mecburi hizmetle yükümlü bulundukları süre içinde kadrolarıyla ilişiği kesilenlerin, haklarında borç takibi işlemi devam edenlerin borçlarını döviz cinsinden ödemeleri koşuluyla faiz yükünden kurtulacaklarını bildirdi.

Bakan Unakıtan, borçların döviz cinsinden ödenmesi halinde Hazine'nin faiz takibinden vazgeçilmesi dolayısıyla önemli bir kayba uğramayacağını söyledi. Unakıtan, bu maddeden yararlanarak görevlerine dönebilecek kişi sayısının da 390 olduğunu belirtti. Unakıtan, 2001 ve önceki yıllarda yaşanan krizlerin pek çok vatandaşı sıkıntıya soktuğunu, vergi yükleri başta olmak üzere borçlarını ödeyememeleri sonuçlarını doğurduğunu ifade etti. Geçmişin olumsuz etkilerinin silinmesi için vergi alacaklarına yönelik olarak vergi barışı kanunu çıkarıldığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Unakıtan, ''Hükümette bulunduğumuz sürede yapılan tüm düzenlemelerde basitlik, adalet ve kolay uygulanabilirlik ilkeleriçerçevesinde hareket edilmiştir'' dedi.

Getirilen bu tasarının da yürütme ve yürürlük maddeleri hariç olmak üzere 21 maddeden oluştuğunu ifade eden Unakıtan, bu maddelerin çoğunluğunun 5228 ve 5229 sayılı kanunların Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında kabul edildiğini ancak, Genel Kurul görüşmeleri sırasında geri çekildiğini anımsattı. Maliye Bakanı Unakıtan, yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilenlerin dönüşlerinde ödemeleri gereken döviz cinsinden yapılmış masrafların tahsilinde, eski ve yeni borçlanma ayrımı yapılmaksızın paralellik sağlandığını ifade etti.

Unakıtan, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına ''bilgi veya demeç vermek'' fiilinin, disiplin cezası kademe ilerlemesinin durdurulması yerine kınama cezasına dönüştürüldüğünü, bu fiili daha önce işleyenlerin cezalarının da bu değişikliğe paralel hale getirildiğini söyledi. 657 sayılı kanuna yönelik yapılan düzenlemelere paralel olarak yurtdışına gönderilen öğrencilere yönelik düzenleme getirildiğini belirten Kemal Unakıtan, Yüksek Öğretim Kanunu'nda yapılan düzenlemeleri ise şöyle özetledi:

''Kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinin 15/3/2004 tarihinden geçerli olmak üzere makam ve görev tazminatlarının 5229 sayılı kanunla yeniden düzenlenmesi nedeniyle bu tarihten önce ödenmiş olan makam ve görev tazminatlarının geri alınmaması, ödendiği halde herhangi bir nedenle geri alınanlara geri alınan tutarın iade edilmesi sağlanmaktadır. Lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurtdışına gönderilenler ile yurtiçinde başka bir üniversiteye lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla gönderilenlerden, çeşitli nedenlerle kadrolarıyla ilişkisi kesilen ve büyük miktarlarda borçlandırılan kişilerin, göreve geri dönmeleri ve borçlarını mecburi hizmet şeklinde veya 1996 sonrası gönderilenlere paralel şekilde ödemeleri sağlanmaktadır.

TÜBİTAK'TAKİ DÜZENLEMELER-

Maliye Bakanı Unakıtan, TÜBİTAK Kanunu ile ilgili düzenlemede ise TÜBİTAK'ta 16 Kasım 2003 tarihinden önce görevlendirilmiş olup, ikinci görev aylığı limitini aşan ödemelerden yararlanan üniversite öğretim elemanları ile bu ödemelerin yapılmasında yetki kullanan kişilerin sorumluluk sınırlarının belirlendiğini ve anılan ödemelerin kısmen geri alınmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Unakıtan, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yapılandüzenlemenin de Rekabet Kurumu tarafından verilen cezaya, firmanın itiraz etmesi durumunda cezanın yüzde 25'inin peşin olarak ödenmesi, kalan tutar için teminat mektubu verilmesi suretiyle bu cezanın mahkeme kararının kesinleşmesine kadar ertelenmesi, cezanın kesinleşmesi durumunda ise işleyecek tecil faizi ile tahsil edilmesine yönelik olduğunu bildirdi.

-''YILLARCA ÇÖZÜMLENMEMİŞ SORUNLAR...''-

Tasarının yıllarca birikmiş bazı sorunlara çözüm getirdiğini belirten Kemal Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu düzenlemeler, doğal afetlerin etkilerini ortadan kaldırmak için kullandırılan kredilerin kapatılmasına, körfez krizi nedeniyle Irak'tan alacağını tahsil edemeyen firmalara kullandırılan kredilerin kapatılmasına, Kamu Ortaklığı Fonu'nun Hazine'ye olan borçlarının kaldırılmasına, kur farkı ödemeleriyle ilgili geçmişten gelen sorunların çözümüne, 1989 yılında yapılan düzenleme nedeniyle kur farkından doğan alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yöneliktir.''

-VERGİ MEVZUATINA YÖNELİK DÜZENLEMELER-

Bakan Unakıtan, tasarıda vergi mevzuatına yönelik de düzenlemeler yapıldığını söyledi. Gider Vergileri Kanunu'na eklenen mükerrer 40. maddeyle; yurtdışında düzenlenen her türlü müşterek bahis ve şans oyunlarına Türkiye'den katılanların vergilendirilmesinin temin edildiğini, böylece de kayıt dışı bu tür işlemlerin kayıt altına alınmasının sağlandığını bildirdi.

-GERÇEĞE AYKIRI BELGE DÜZENLENMESİ-

Unakıtan, Vergi Usul Kanunu ile ilgili düzenlemede de Türk Ceza Kanunu'na uyum ile ilgili hükümlerin yer aldığını ifade etti. Unakıtan, ayrıca, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na göre ihraç

mallarının cins ve miktar farklılıkları, gerçeğe aykırı belge düzenlemek suretiyle haksız yere teşvik ve parasal iade alınması gibi suçların aracılı ihracat suretiyle işlenmesi halinde, bu fiillere ilişkin müeyyidelerin imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar hakkında uygulandığı dikkate alınarak ihracatla ilgili vergi işlemlerinde benzeri suçlara ilişkin cezaların, aracılık edenlere değil de imalatçı veya tedarikçi ihracatçılara uygulanmasına yönelik paralel düzenleme yapılması yoluna gidildiğini söyledi. Bakan Unakıtan, ''Böylece, aracılı ihracat işlemlerinde suçun şahsiliği ilkesi uyarınca, suç ile suçlu arasında direkt bağ kurulmak suretiyle ceza hukukunun gereği yerine getirilmekte ve mevcut uygulamadan kaynaklanan mağduriyetler giderilmektedir'' dedi.

-ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASI-

Komisyon'un CHP'li üyeleri ise tasarının tümü üzerinde yaptıkları konuşmalarda, tasarının uzun süredir çözülemeyen bazı sorunların çözümünü amaçladığını, ancak ''yeni birtakım adaletsizlikler ve çifte standartlar'' getirdiğini söylediler.

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, tasarının aynı zamanda anayasaya aykırılıklar da içerdiğini ifade ederken, ''Naylon fatura, hayali ihracatın da vergi kaçakçılığının da en önemli aracıdır. Vergi kaçakçılığı ile mücadele etmek için bu fiiller en ağır şekilde cezalandırılması gerekirken, siz bu fiili suç olmaktan çıkarıyorsunuz. Nerede görevini yapmayan, başarısız, dalgacı varsa ödüllendiriyorsunuz'' diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bir maliye bakanının, ''sahte belge düzenleyenleri koruyucu yasa getirmesinin'' anlaşılır ve kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Vergi kaçakçısını, sahte belge düzenleyenleri koruyorsunuz, beyan ettiği vergisini ödemeyenin faiz yükünü azaltıyorsunuz ama bu ülkede vergisini ödeyemediği için muayene dahi olamayan milyonlarca Bağ-Kur'lunun faiz yükünü hafifletmiyorsunuz. Esnaf, sahte belge düzenlemediği için mi af kapsamına girmiyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber