'Özel okullar işi ticarete döktü'

Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 18:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avcı, Özel okullarda Yemeği, servisi, kitabı ve kayıt parasıyla bir öğrencinin maliyetinin 20 milyarı bulduğunu, bu rakamın 4 ailenin yıllık asgari geçim tutarı olduğunu söyleyerek özel okulları insafa davet etti.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Özel okullarda Yemeği, servisi, kitabı ve kayıt parasıyla bir öğrencinin maliyetinin 20 milyarı bulduğunu, bu rakamın 4 ailenin yıllık asgari geçim tutarı olduğunu söyleyerek özel okulları insafa davet etti.

Onbinlerce velinin 2005-2006 eğitim-öğretim yılı fiyatlarını enflasyonun oldukça üzerinde bulduğunu ifade eden Bağımsız Eğitimciler Sendikası, "hedef enflasyon yüzde 8 ama zamlar yüzde 15 civarında seyrediyor. Ortalama özelliklere sahip bir özel okulun sadece eğitim ve yemek masrafları 15 milyar lirayı buluyor. Bu rakama servis, kitap ve diğer giderler eklendiğinde ortaya yıllık 20 milyar liralık bir bütçe çıkıyor" diyerek tepkisin dile getirdi.

Sendika Genel Başkanı Avcı, zamlar'ın çok fahiş olduğunu savunarak şunları söyledi: "Özel okullara yapılan zam oranı, enflasyon hedefinin iki katını buluyor. 2005'te devletin kendi öğretmenine verdiği zam yüzde 5.8 ila 8 arasında. Bu konuda Sayın Bakana ve Sayın Eyüboğlu'na görev düşüyor. Eğer zamlar yüzde 15 dolayında seyredecek ve bu konuda yetkililer bir şey yapmayacak olursa biz eğitimciler olarak hükümetten en az yüzde 15 oranında zam talep edeceğiz.

"Okullar ticarethane olmamalıdır!"

Avcı, "Kaldı ki, eğitimi kar edilmesi gereken bir sektör olarak algılayan zihniyetin, eğitimi ve ülkenin geleceğini karartmaktan başka vereceği bir şey olamaz. Biz Bağımsız Eğitimciler Sendikası olarak devletin özel eğitim kurumlarını desteklemesini ve buralar kaynak akıtmasını doğru bulmuyoruz. Devlet ilkönce kendi öğretmenine sahip çıkmalı ve kendi okulunun standardını yükseltmelidir" dedi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber