Yeni anayasanın tanıtım filmini Sırrı Süreyya Önder çekecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Şubat 2012 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşların yeni anayasaya katılımını sağlamak ve yeni anayasayı tanıtmak amacıyla yapılacak spot filmler için TRT yanında Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yönetmen olan üyesi BDP'li Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de çalışma yapacak.

Önder'in hazırladığı 35 saniyelik 5 taslak önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda görücüye çıkacak. Beynelmilel gibi filmlerde imzası olan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in hazırlayacağı 5 film taslağı bu hafta Salı günü yapılacak toplantıda görüşülecek. Film taslağında; bir Anayasa kitapçığı açılıyor, içinden ?çocuk, çevre, katılım? gibi değişik konu başlıkları çıkıyor ve içerik görüntüsü o konu başlığıyla devreye giriyor. İçerik metni ile birlikte toplumun değişik kesimlerinden değişik kareler gösterilecek. Çağrı yapan slogan ise filmin sonunda yer alacak.

TRT de yeniden hazırlık yapıyor

Bu konuda daha önce iki kez hazırlık yaparak komisyona sunum yapan TRT'nin hazırlattığı filmlerde, vatandaşlara ?Gelin hep birlikte halkın katılımıyla anayasa yapalım? çağrısı yapıldı. Ancak filmler beğenilmeyince TRT'nin özel bir ajansla anlaşarak bu çalışmaları yaptırabileceği de gündeme geldi. Komisyondaki bazı üyeler ?ilk kez halkın katılımıyla? ifadesinin spotlardan çıkarılmasını, ?demokratik katılım, görev ve sorumluluk? vurgusu yapılmasını istediler. Komisyonun onay vermesinin ardından anayasa spot filmleri TRT ekranlarında gösterime girecek. Filmler bir dakika olacak, vatandaş anayasa yapım sürecine çağrılacak ve önerileri istenecek.

Yazımda tutanak tutulmayacak

Öte yandan komisyon şu ana kadar tutulan tam tutanak uygulamasına Mayısta son verme kararı aldı. Alt komisyonlar toplumun değişik kesimlerinin görüşlerini toplarken, Mayısta başlayacak metin hazırlama süreci de planlandı. Milletvekilleri tutulacak tutanakların daha sonra kamuoyuna sızdırılması veya seçim meydanlarında partilerin birbirinin aleyhine kullanması riskinin kendilerini rahatsız ettiğini ve bu şekilde özgür fikirlerin gündeme gelemeyeceğini savundu. Bunun üzerine halen ?tam tutanakla? yürütülen çalışmalarda Mayıs ayından itibaren ?kısmi tutanak? yöntemine geçilmesi benimsendi. Buna göre müzakere aşamasındaki tartışmalar tutanağa geçmeyecek. NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber