Ustalık belgesi olamayanların inşaatlarda çalışması yasak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2012 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yozgat'ın Aydıncık Kaymakamı Davut Bayraktar, inşaatlarda çalışan işçilerin mutlaka ustalık belgesinin olması gerektiğini, belgesiz olarak çalışanların da ve çalıştıranların da ceza alacağını söyledi.Kaymakam Bayraktar, yaptığı açıklamada, iş kazalarının önüne geçilebilmesi açısından geçici ustalık yetki belgesinin önemli olduğunu belirtti. Bayraktar, "Günümüzde sanayileşmeye bağlı olarak çalışanların maruz kaldıkları iş kazaları ve mesleki hastalıklarda artışlar olmaktadır. İş kazaları, işçilerin eğitimsiz olması ve dikkatli çalışmaması ile işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almamasından kaynaklanmaktadır. Ustaların geçici ustalık yetki belgesi kurslarına başvurmaları gerekmektedir. İnşaatlarda belgesiz olarak çalışanlar da çalıştıranlar da ceza alacak." uyarısında bulundu.

İnşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yasa gereği yetki belgesi alma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Kaymakam Bayraktar, açıklamasında şunları dile getirdi: "Bu kapsamda İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalar için kurslar düzenleyecek. Kurslara başvurular başladı. Halk Eğitim Merkezi'nde Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği çerçevesinde beton demir, kalıpçılık, çatı, boya, sıvacı, yapı duvarcılığı, yapı yalıtımcılığı ile ilgili 40 saatlik eğitimler eğitim programları çerçevesinde yapılacaktır."

Aydıncık Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş, kursa başvuracak kişilerin 1 Ocak 2012 tarihinden önce geçici ustalık belgesi almış ve çalışmış olduklarını müteahhitten alınacak yazı veya Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınacak belge ile kanıtlamaları gerektiğini hatırlattı. Ateş, bu belgeyi getirenlerin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek 32-40 saatlik eğitimler sonucunda kalıcı yetki belgelerini alabileceklerini ifade etti.

Ateş, konuyla ilgili şunları kaydetti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan 'Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' ile inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunluluk haline gelmiştir. 1 Ocak 2012 tarihinden önce geçici ustalık yetki belgesi alanlar, daha sonra kurslara katılarak bu belgelerini ustalık yetki belgesine çevirebilme imkanına sahipler. Süreç sonunda belgesi olmayanların ustalık yapma imkanları ortadan kalkacak. Yozgat'ta ilk kez düzenlenen bu kurs için Aydıncık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne şimdiye kadar 40 başvuru oldu. Buna bağlı kurs süreleri yaklaşık 5 gün ile sınırlı olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber