Kamu İhale Kurumunda, 3 Kurul üyesi gözaltında

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Şubat 2012 07:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara polisi, kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı ve ihaleyi alamayan firmalar lehine rapor çıkararak çıkar sağladıkları ihbarı üzerine Kamu İhale Kurumu'na operasyon düzenledi. Üç kurul üyesi ve 20 işadamı gözaltına alındı.

ZAFER KÜTÜK / ANKARA

ANKARA Organize Polisi, kamu ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine başlattığı operasyon kapsamında üst kurul niteliğindeki Kamu İhale Kurumu Başkanlığı'nın üç kurul üyesi ile 20 işadamını gözaltına aldı. Şüpheliler arasında yer alan işadamlarından bazılarının yurt dışında olduğu için gözaltına alınamadığı öğrenildi. Polis incelemesinde, gözaltındaki KİK yöneticisi Ali Kaya'nın akrabalarına ait şirketlere yaklaşık 100 milyon TL para girişi olduğunu belirledi. Polis, bir yıldır süren çalışmanın sonucunda dün sabah KİK ile birlikte 32 ayrı adrese baskın düzenlendi. Kurul üyesi Ali Kaya, Osman Turna ve Şenol Baruer'in odalarında arama yapıldı.

48 dosya savcının masasında

Çok sayıda belge ve dijital veriye el konulurken, üç kurul üyesi de gözaltına alınarak sorgulanmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na getirildi. Çalışmalarda kurul üyesi Ali Kaya'nın kuzeni Yusuf Kaya ve Okan Tosun isimli şahıslar da şebekeye yardım ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2 yıldır yürütülen soruşturmada fesat karıştırıldığı iddia edilen 48 ayrı ihale dosyasının bulunduğu bildirildi. Kuruma yapılan şikayet başvurularını yüksek miktarda paralar karşılığında istenilen yönde sonuçlandırdığı ileri sürülürken, bazı dosyalar için işadamları ile birlikte hareket ettiği belirlendi. Buna göre, daha düşük fiyat teklifi verdiği için ihaleyi kazanamayan firma, kurul üyelerinin bilgisi dahilinde itiraz başvurusunda bulunuyor. İncelenmek üzere KİK'e gelen ihale dosyasında kazanan firmanın sudan gerekçelerle elenmesi sağlanıyor ve kendileri ile birlikte harekete eden firmanın ihaleyi daha düşük teklifle kazanması sağlanıyor.

Yüz yüze görüşmeler kayda alındı

Şirketler, girdikleri kamu ihalelerinde bir anlaşmazlık yaşanması durumunda, Kurul Üyesi Ali Kaya ile temasa geçiyor ve sorunun anlaşmalı olduğu şirketler lehine çözülmesini sağlıyordu. Böylece tamamen objektif rekabet koşulları oluşturulmadan ihaleler belli şirketlere veriliyor, kamu büyük zarara uğratılıyordu. Kaya ve raportörlerden oluşan ekibin, anlaşmalı oldukları şirketler lehine karar çıkartamadıkları durumda takip etmeleri gereken yöntemleri şirketlere tek tek anlattıkları tespit edildi. Rüşvet şebekesinin yasal takipten kaçabilmek için görüşmelerini yüz yüze yapmaya gayret gösterdikleri ancak yine de polisin takibinden kaçamadıkları belirlendi.

Akraba şirketlerinde 100 milyon TL

SORUŞTURMA dosyasında gözaltına alınan kurul üyeleri Ali Kaya, Osman Turna ve Şenol Baruer'in bu işlemleri yüksek miktarda paralar karşılığında yaptığı ileri sürülüyor. Ali Kaya'nın mal varlığı konusunda inceleme yapan özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın 100 milyon TL gibi bir rakama ulaştığı belirtiliyor. Ali Kaya'nın kardeşi Süleyman Kaya ve amca oğlu Yusuf Kaya'ya ait şirketlerin cirosunun 100 milyon TL'yi aşmasına rağmen her yıl zarar bildirdiği yapılan mali incelemede belirlendi. Bu şirketler için MASAK tarafından da inceleme başlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber