'Anonymous' BTK'nın sırlarını çaldı/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Şubat 2012 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Dünyanın her ülkesinde korku yaratan hacker grubu Anonymous, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun veritabanına saldırdı. Bilgiler kriptolu bir şekilde yayımlandı

HABER MERKEZİ

Dünyanın en ünlü hacker gruplarından Anonymous, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) veritabanına saldırarak elde ettiği bilgileri internette paylaşıma açtı.

12 Şubat'ta BTK veritabanına yapıldığı belirtilen saldırıyla elde edilen bilgiler, dün twitter üzerinden yayılmaya başladı. Söz konusu bilgiler, Unnamed_Anarchy (İsimsiz Anarşist) kod adlı kullanıcının hesabından verilen linklerle paylaşıldı. Daha önce bazı sitelerin kapanması nedeniyle açıklama yapan ve ?İnternet herkesin hakkıdır. Affetmeyiz. Unutmayız. Bizi bekleyin? açıklamasını yapan Anonymous'un, BTK'nın dört farklı veritabanının içeriğini ele geçirdiği öğrenildi.

Tüm bilgiler sızdı

Vodafone, TurkNet, Superonline, Avea, Turkcell gibi uzaktan erişen firmaların bilgileri kriptolu bir biçimde yayınlandı. Veri tabanlarının dördüncüsündeki bilgiler ise en açık halde internete girdi. Bu bilgilerde BTK çalışanlarının kullanıcıların tam isimleri, kullanıcı adları, e-postaları, açık biçimde şifreleri; ev, cep ve iş telefonları, doğum tarihi ve TC kimlik numaraları yer aldı.

Twitter'da veritabanlarını yayınlayan Unnamed Anarchy kod adlı kullanıcının, 12 Şubat'ta Türkçe tweet yazmış olması nedeniyle Türkiye'den Anonymous'a destek veren bir hacker ya da hacker grubu olabileceği değerlendirmesi yapıldı. Konu hakkında hiçbir açıklama yapmayan BTK'nın sitesine erişimde ise herhangi bir aksama yaşanmadığı öğrenildi.

Bilgiler twitter'da paylaşıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesine yapılan saldırıda ele geçirilerek twitter platformunda paylaşılan linklere bakıldığında, ?Hotfile? isimli dosya yükleme sistemine yönlendirilen bazı dokümanların olduğu görülüyor. Bu site üzerinden ilgili dosyalar bilgisayara yüklendiğinde kod diliyle yazılan ve şikâyetleri konu alan bilgilerin bulunduğu görülüyor.

Bu linkteki bilgiler bir metin (Word) dosyasındaki açıklık ve netlikte görünmüyor. Kodların arasında bu bilgilerin karmaşık bir şekilde dizildiği dikkat çekiyor. Ama detaylı bir bakışta bu bilgilerin var olduğu anlaşılıyor.

Bununla birlikte akşam saatlerinde BTK yaptığı açıklamada kurumun internet sitesinin 'hack'lendiği ve kurumsal bilgilere ulaşıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Açıklamada, ?Sadece, BTK tarafından tüketici şikâyetlerinin hızlı ve etkili bir şekilde çözümü amacıyla 30 Ocak 2012 tarihinde hizmete açılan 'Online Şikayet Bildirim Sistemi'ne ait 'tuketici.btk.gov.tr' sayfasına 12 Şubat 2012 Pazar günü bir saldırı gerçekleştirilmiştir? denildi.

Sözü edilen sitenin saldırı tespit edilir edilmez kapatıldığına işaret edilen açıklamada, tüketicilerin şikâyetlerini iletebilmeleri amacıyla en kısa sürede aynı adres üzerinden yeni bir sitenin hizmete açılacağı belirtildi.

EKONOMİ SERVİSİ

Anonymous saldırıyı videoyla duyurmuştu

İnternette uluslararası şirketlere ve hükümetlere savaş açan siber aktivist grubu Anonymous, sansüre karşı harekete geçerek ?Opdigiturk? adını verdiği operasyonla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu (BTK) hedef aldı. Bir süre önce video paylaşım sitesi Youtube'a yüklenen bir videoda ?Türkiye'de internette hukuk terörü estiren Digiturk; blogger.com, inci.sozlukspot.com ve 10000 üzerinde websitesi kapattırdı. Kapatılan sitelere uyarı veya savunma hakkı verilmedi? ifadeleri yer aldı. Fakat Digitürk, sözkonusu videoyu telif haklarını gerekçe göstererek sitesiden kaldırttı. Grup bu sefer de videoyu farklı sitelerden videoyu yayınlamaya başladı. Digitürk'ün tavrına karşı çıkan grup ?Sansür özgürlük ilkeleriyle örtüşmeyen bir insan hakları ihlalidir. Her kim sansürü kullanarak insanları susturma girişiminde bulunursa Anonymous cezasını verecektir. Anonymous tek kişi değildir, Anonymous herkestir. İnternet herkesin hakkıdır? açıklamasını yaptı. Anonymous'un geleneksel ?Affetmeyiz. Unutmayız. Bizi bekleyin!? mesajıyla biten videoda duyurulan saldırı dün BTK'yı vurdu. Olay twitter ve diğer sosyal medya mecra kullanıcıları tarafından heyecanla karşılandı. Kimi kullanıcılar Anonymous'un sansüre karşı radikal tavrını desteklerken kişisel bilgilerin ortalığa saçılmasından rahatsız olanlar eyleme karşı çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber